Daca vecinele Franta si Germania au anuntat ca au iesit din recesiune, Belgia se afla, dupa parerea ministrului belgian de finante, intr-o situatie mult mai grava - insolventa. Acesta si-a exprimat reticenta de a mai ajuta regiunile mai putin productive intr-un interviu acordat unei publicatii flamande, De Standaard.
Problema este insa ca reticenta guvernului belgian ingreuneaza si mai tare problemele cu care se confrunta regatul, dupa ce doua dintre cele mai importante banci belgiene, Fortis si Dexia, au fost salvate in 2008 de la faliment, insa cu costuri mari pentru buget. In prezent economia Belgiei inregistreaza un deficit bugetar fara precendent, nici mai multi nici mai putin de 25 de miliarde de euro, noteaza Cotidanul.

"Eforturile pe care trebuie sa le facem sunt gigantice. Daca examinam situatia asa cum se face in cazul unei intreprinderi, Belgia este practic in faliment. Nu este al doisprezecelea ceas fara cinci, este al doisprezecelea ceas si cinci! Cu cat asteptam mai mult, cu atat situatia se agraveaza", a declarat ministrul de finante al cabinetului federal al Belgiei, Guy Vanhengel.

Totodata, Guy Vanhegel mai spune ca guvernul nu poate intra in faliment, si din acest motiv el avertizeaza ca este nevoie de mult mai multa responsabilitate, potrivit presseurop.com. Seriozitatea problemei a fost perceputa de cabinetul federal, insa nu si de guvernul flamand, care se plange.

"Este foarte avantajos pentru guvernul flamand ca intai sa-si priveasca propiile interese si apoi sa se astepte ca noi (n.r. cabientul federal) sa purtam povara datoriei Belgiei cu ceea ce mai ramane din guvernul federal", a mai spus Vanhengel, care a propus ca solutie micsorarea numarului de bugetari.

In ultimii sapte ani 61.000 de belgieni au fost angajati in sistemul bugetar, ceea ce face dificila platirea salariilor si pesiilor acestora in actuala situatie economica. In Europa, o medie de 6,9% din toate locurile de munca sunt in domeniul public, in timp ce in Belgia aceasta cifra este de 9,7%. Vanhegel a adaugat ca pozitiile din sectorul de stat ar putea fi reduse treptat in mod voluntar si ca angajatii din sectorul de sanatate vor trebui sa invete sa fie mai eficienti cu fonduri mai putine.

"Toata lumea trebuie sa faca eforturi. Atat bancile, cat si serviciile de sanatate", a conchis Vanhengel, potrivit De Standaard.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.