Aproximativ 63% dintre spaniolii care obtin un venit lunar (salariu, pensie, ajutor de somaj) au castiguri lunare brute de sub 1.100 de euro pe luna, conform unui studiu realizat de un sindicat din cadrul ministerului spaniol al economiei.
"Mileurista este acel tanar licentiat, care vorbeste limbi straine si a terminat un master (...), dar care nu castiga mai mult de 1.000 de euro. Consuma mai mult de o treime din ce castiga pe chirie, pentru ca ii place orasul. Nu economiseste, nu are casa, nu are masina, nu are copii, traieste de la zi la zi... Uneori este amuzant, dar uneori devine obositor", descria in 2005 cotidianul spaniol El Pais, noua "categorie" sociala.

Tiparul nu ne este strain nici noua, si cu siguranta numarul "mileurist-ilor" este ingrosat si de multi dintre tinerii romani plecati in Spania din dorinta de "mai bine".

Spania este unul dintre statele membre ale zonei euro unde salariile sunt scazute, salariul minim fiind in jur de 600 de euro, noteaza Wall-Street. Astfel, angajatii ce primesc salarii lunare de pana la 1.000 de euro au devenit un adevarat fenomen sociologic - "i mileuristas" (n.r. cei de o mie de euro) - numarand peste 10 milioane de spanioli in 2007.

Insa avand in vedere ca in 2007, cand Spania nu fusese inca afectata de criza, rata somajului era de 7,95%, iar in prezent, datorita recesiunii, aceasta rata s-a majorat la 18%, si numarul "mileurist-ilor" a crescut cu siguranta. Astfel, "se asigura" cu adevarat nasterea unei noi categorii sociale, care cu putin efort poate fi "regasita" si in alte state europene, cum ar fi Romania.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.