O suta de intreprinderi germane sunt suspectate ca au fraudat agentia pentru ocuparea fortei de munca (BA), obligand sa lucreze cu norma intreaga mai multi angajati inregistrati ca fiind in somaj partial, a anuntat un purtator de cuvant al BA.
Neregula a fost sesizata in 59 de cazuri si astfel a confirmat informatiile publicate de cotidianul german Frankfurter Rundschau, noteaza Wall-Street, citand NewsIn.

Cel mai afectat dintre toate regiunile Germaniei, este un land din sud-estul tarii, Bade-Wurttemberg. Aici sunt suspectate 31 de posibile cazuri de frauda, a precizat un responsabil regional al BA. Intr-un alt land la fel de afectat, Renania de Nord-Wesfalia, se estimeaza ca daunele aduse BA se situeaza sub 1 milion de euro.

Germania a incurajat recurgerea la somaj partial din dorinta de a evita disponibilizarile masive pe care recesiunea le-ar fi putut cauza. Astfel, salariatii trimisi de companii in somaj partial sunt indemnizati de BA pe o durata maxima de 24 de luni, iar costurile sociale sunt preluate total de agentie din a saptea luna de somaj partial.

Frecvent se intampla ca desi lucratorii sunt oficial in somaj partial, acestia sunt chemati in continuare la munca, presupun reprezentii BA. In aceasta situatie angajatorul iese in castig de doua ori. Pe de o parte castiga din productivitatea angajatilor care lucreaza la norma intreaga si pe care nu ii plateste, deoarece acestia sunt platiti la jumatate de norma de BA.

In luna martie, aproximativ 36.000 de companii au apelat la aceasta metoda sugerata de statul german si 1,1 milioane de persoane au intrat in somaj partial. Publicatia germana Frankfurter Rundschau incearca sa determine in ce masura criza le-a crescut nemtilor "gena speculativa", facand un calcul: din totalul de firme care au aplicat masura, numai 100 sunt suspectate de frauda, deci mai putin de 0,3% din total.

Stirea a aparut in contextul in care produsul intern brut al Germaniei a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru din 2009. Astfel, Statul Landurilor a iesit mai repede decat se estima din cea mai grava recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. [Au infrant recesiunea]

Chiar daca exporturile si programele guvernamentale ar putea sustine cresterea, majorarea somajului ameninta sa ingreuneze revenirea, iar acest caz de frauda ar putea sa schimbe atitudinea statului in privinta somajului partial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.