Romania a avut a patra cea mai mare scadere a PIB-ului din Uniunea Europeana (UE) in trimestrul al doilea (T2) din 2009, de 8,8% fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Iata ce economii ale Uniuniii au evoluat mai bine decat cea a Romaniei, potrivit unui clasament realizat de Wall-Street:

  • Ungaria -7,4%. Economia vecinei noastre din est a inregistrat o scadere a produsului intern brut (PIB) de 7,4% in T2, comparativ cu cea din aceiasi perioada din 2008, dupa ce ca si restul Uniunii a fost lovita de criza financira internationala. In octombrie 2008, Ungaria a evitat un colaps financiar, gratie unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde de dolari coordonat de Fondul Monetar International (FMI).
  • Suedia -6,3%. PIB-ul suedez a inregistrat o scadere de 6,3% in perioada aprilie-iunie 2009, dupa ce in primele trei luni ale acestui an a intregistrat aceiasi rata de scadere, comparativ cu perioada similara din 2008. Evolutia economiei Suediei a fost una negativa in ambele trimestre ale lui 2009 datorita reducerii cererii la export pentru bunurile suedeze.
  • Italia -6%. Cea de-a treia economie din zona euro si prima care a publicat statisticile de evolutie economica pentru T2, a raportat o scadere a PIB-ului de 6%, la fel ca in primele trei luni din 2009. Reducerea productiei Italiei pe plan intern, a condus la diminuarea productiei si la scaderea locurilor de munca din aceasta tara, iar in final la o evolutie negativa pentru economia italiana.
  • Marea Britanie -5,6%. Ritmul de scadere a economiei Regatului Unit s-a incetinit, fata de T1 din 2009, contractia economia s-a diminuat la 0,8%.
  • Slovacia -5,3%. PIB-ul Slovaciei a scazut cu 5,3% in al doilea trimestru, dupa ce in T1 s-a contractat cu 5,6%.

Daca toate aceste state au economii care in continuare scad, economiile a doua dintre cele mai importante state ale UE, Franta si Germania, au crescut in T2. Astfel, dand sperante ca iesirea Europei din recesiune nu este departe.

Restul topului il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.