Aproape sase din zece romani (58%) considera ca partea cea mai dificila a crizei economice nu a trecut inca, fata de numai 19% care sustin ca punctul critic a fost atins, potrivit unui Eurobarometru publicat, vineri, de Comisia Europeana (CE).
Mai mult de jumatate dintre europeni (61%) considera ca partea cea mai dificila a crizei nu a trecut inca si ca slujbele lor sunt tot in pericol, se arata in datele Eurobarometrului privind ocuparea si politica sociala publicat vineri (n.r.24 iulie 2009) de Comisia Europeana, relateaza NewsIn.

Dintre acestia, cei mai pesimisti sunt letonii (82%), estonii (76%) si lituanienii (74%), in timp ce suedezii (45%) si danezii (36%), din pricina abordarilor cuprinzatoare de flexicularitate puse in aplicare de statele in care locuiesc, sunt cei mai optimisti. Notiunea de flexicuritate a aparut la nivelul Uniunii Europene (UE) pe fondul crizei, incearca sa gaseasca o cale de mijloc intre nevoile angajatorilor si cele ale angajatilor, intre flexibilitate si securitate.

O treime dintre europenii care muncesc (32%) sunt "foarte ingrijorati" ca si-ar putea pierde locul de munca in viitor, iar cei mai ingrijorati sunt romanii (35%). In plus, 38% dintre europeni, respectiv 41% dintre romani se tem cel mai tare ca partenerul ar putea fi concediat, in timp ce 47% dintre europeni si 44% dintre romani sunt preocupati de intrarea in somaj a copiiilor lor.

Unul din 10 romani a fost concediat din cauza crizei

Aproximativ 9% dintre europenii care muncesc au trecut prin experienta pierderii locului de munca din cauza crizei economice, media UE fiind identica cu procentul romanilor care au spus ca au fost disponibilizati ca urmare a crizei. 24% dintre europeni, respectiv 26% dintre romani, cunosc un coleg care si-a pierdut slujba, iar 36% cunosc pe cineva din cercul de prieteni sau familial care a fost afectat (28% in Romania).

Mai conservatori si cu o mobilitate scazuta pe piata muncii, in cazul pierderii locului de munca, putin peste jumatate dintre romani (51%) ar aplica pentru acelasi tip de post, in aceeasi localitate, dar la alta firma, 16% ar schimba localitatea, tot 16% ar schimba doar domeniul de lucru, in timp ce doar 4% ar alege alta ocupatie si alta localitate.

Peste o treime dintre romani (35%) spun ca, in cazul concedierii, ajutorul de somaj acopera cel mult 50% din venitul actual, in timp ce 37% nu stiu cat din venit ar fi acoperit prin sistemul de asigurari sociale.

Optimisti, aproape trei sferturi (74%) dintre romani sunt increzatori ca in urmatoarele luni isi vor pastra locul de munca, iar 14% ar pune bazele unei afaceri in aceasta perioada. Totodata, 76% dintre romani cred ca UE are un rol benefic in crearea de oportunitati pentru locuri de munca si in lupta impotriva somajului.

"Nu sunt surprins de rezultatul acestui studiu. Europenii sunt, fara indoiala, preocupati de impactul crizei asupra slujbelor si famiilor lor. De aceea, am luat masuri la nivelul UE pentru a limita impactul cresterea somajului. CE a introdus recent microcreditele pentru persoanele care vor sa-si infiinteze afaceri proprii, a introdus 100% finantare din FSE pentru urmatorii doi ani pentru a permite formarea continua a lucratorilor si a cerut tarilor UE sa creeze 5 milioane de stagii de ucenicie pentru tinerii care parasesc scoala
", a declarat comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si oportunitati egale, Vladimir Spidla.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.