Comisia Europeana a adoptat miercuri un nou regulament pentru ameliorarea securitatii aprovizionarii cu gaze in cadrul pietei interne a gazelor natural, anunta un comunicat.
Aceste reguli au ca scop consolidarea sistemului existent de securitate a aprovizionarii cu gaze din Uniunea Europeana, garantand ca toate statele membre si actorii de pe pietele gazelor naturale ale acestora adopta cu anticipatie masuri eficace de prevenire si de atenuare a consecintelor unei eventuale intreruperi a aprovizionarii cu gaze naturale.

De asemenea, regulamentul instituie mecanisme pentru a permite statelor membre sa colaboreze in scopul de a face fata in mod eficace oricaror intreruperi grave ale aprovizionarii cu gaze care ar putea aparea.

Astfel, el solicita statelor membre sa fie pe deplin pregatite in cazul unei intreruperi a aprovizionarii, prin intermediul unor planuri de urgenta clare si eficace care sa implice toate partile interesate si sa incorporeze in totalitate dimensiunea comunitara a unei intreruperi grave. Planurile se vor baza pe evaluarea adecvata a riscurilor.

„Cresterea securitatii energetice va fi una dintre prioritatile principale ale anilor urmatori. Trebuie sa facem eforturi pentru a obtine cele mai bune rezultate, dar sa ne asiguram ca suntem pregatiti pentru ce este mai rau. Europa trebuie sa invete din lectiile crizelor trecute si sa se asigure ca cetatenii europeni nu vor mai fi lasati sa sufere de frig fara a avea vreo vina,” a aratat presedintele CE, Jose Manuel Barosso.

Comisarul pentru energie Andris Piebalgs a grabit adoptarea propunerii si a invitat Consiliul si Parlamentul European sa o aprobe rapid. „Instrumentele de care dispunem, in acest moment, pentru a face fata urgentelor din sectorul gazelor s-au dovedit deja de catva timp a fi insuficiente. Disputa pe tema gazelor dintre Rusia si Ucraina din ianuarie 2009 ne-a confirmat temerile. Toate statele membre recunosc ca avem nevoie de standarde comune pentru securitatea aprovizionarii cu gaze naturale a intregii UE. Și acestea sunt standardele pe care le propunem astazi” a explicat Piebalgs.

O noua criza a gazului in august?

Aceste masuri arata ca UE este ingrijorata ca s-ar putea repeta criza gazului. Comisarul pentru energie considera ca nu poate fi exclusa ipoteza ca o noua criza a gazului sa se repete chiar in august. "Comisia Europeana a aprobat joi doua norme de reglementare, care obliga membrii UE sa ia masurile necesare in cazul repetarii crizei", a anuntat el, conform NewsIn.

Regulamentul propus privind securitatea aprovizionarii cu gaze ar furniza un indicator comun pentru definirea intreruperii grave a aprovizionarii cu gaze. Acesta este cunoscut sub numele de N-1 si corespunde inchiderii unei infrastructuri majore de aprovizionare sau a unei structuri echivalente (de exemplu o conducta pentru import sau o instalatie de productie). Regulile impun membrilor UE sa creeze o autoritate competenta care sa fie responsabila cu monitorizarea evolutiei aprovizionarii cu gaze naturale, evaluarea riscurilor care planeaza asupra aprovizionarii, instituirea unor planuri de actiune preventiva si elaborarea unor planuri de urgenta.

Uniunea Europeana este un consumator important de gaze naturale, iar criza gazelor din ianuarie 2009 a scos in evidenta slabiciunile mecanismului actual de gestionare a intreruperilor aprovizionarii. Gazele naturale constituie, pentru moment, mai mult de un sfert din aprovizionarea cu energie a UE. Mai mult de jumatate din aceste gaze naturale provin din surse externe, iar pana in 2020 este probabil ca mai mult de 80% din gazele naturale ale UE sa fie importate. Unele state membre depind deja in totalitate de importul de gaze, mai precizeaza comunicatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.