Acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco, ce ar putea fi semnat astazi, va contribui la cresterea independentei energetice a Romaniei. Guvernul s-a reunit duminica, de la ora 21:00 in sedinta extraordinara pe tema proiectului Nabucco, in contextul in care premierul Emil Boc va participa la ceremonia semnarii Acordului de la Ankara.
"Comisia Europeana e increzatoare ca acordul interguvernamental va fi semnat luni la Ankara si consideram ca acest lucru va fi foarte pozitiv nu doar pentru UE, ci si pentru tari precum Romania, care sunt dependente de un singur furnizor de gaz. Nabucco va furniza pietei romanesti gaz din tari si pe rute alternative", a declara purtatorul de cuvant al Comisiei Europene (CE) FerranTarradellas, potrivit NewsIn.

Dupa vizitarea unor santiere de pe Autostrada Bucuresti-Brasov, presedintele Traian Basescu a anuntat ca isi amana restul vizitelor programate vineri pentru saptamana viitoare, pentru ca "au aparut niste probleme in acordul interguvernamental Nabucco ce se semneaza luni in Turcia".

In schimb, Ioan Rusu, directorul general al transportatorului national de gaze Transgaz, a declarat ca "Nu stiu sa fii aparut probleme. Fiind un acord interguvernamental, este o actiune a Guvernului Romaniei, este institutia care stie daca s-a intamplat ceva". Rusu a adaugat ca va participa luni, la Ankara, "intrucat Transgaz este unul dintre actionarii Nabucco."

Din delegatia care va reprezenta Romania la Ankara si care va fi condusa de premierul, Emil Boc, va mai face parte si ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit unor reprezentanti ai Executivului, Executivul s-a reunit intr-o sedinta duminica (12 iulie 2009), la ora 21:00, pentru a adopta un memorandum prin care premierul Emil Boc va fi mandatat sa semneze acordul interguvernamental in locul presedintelui Traian Basescu, relateaza NewsIn.

Prim-ministrul Emil Boc va participa, luni (n.r. 13 iulie 2009), la Ankara, la ceremonia semnarii Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco si a Declaratiei politice comune a celor cinci state angajate in proiect. Potrivit unui comunicat remis vineri de Guvern, premierul "va sustine pozitia oficiala a Romaniei, ca stat angajat in realizarea proiectului Nabucco, atat in calitatea sa de membru al UE, dar si in cadrul relatiilor bilaterale cu statele de tranzit si furnizoare".

Acordul interguvernamental, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Turcia a blocat pana recent acest acord interguvernamental, solicitand ca 15% din gazele transportate de Nabucco sa revina pietei interne turce. Turcia depinde in proportie de 65% de importurile de gaz din Rusia. Garantii privind securitatea aprovizionarii cu gaze urmau sa fie incluse in acord, insa fara procentajul vizat de turci.

In schimb, Turcia va beneficia de taxe de tranzit mai mari decat celelalte tari prin care va trece conducta. "Acordul prevede principiul ca taxele sa fie distribuite in functie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecarei tari (...) Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adica intre 400 si 450 de milioane de euro pe an", a declarat un diplomat turc pentru AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.