Slovenia pare favorita pentru a gazdui sediul viitoarei Agentii Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei (ACER), primind sprijinul a zece tari UE, in timp ce Slovacia are opt sustinatori, iar Romania numai sapte, scrie European Voice.
Republica Ceha, care detine presedintia Consiliului de Ministri, si Suedia, care va prelua presedintia UE de la 1 iulie, nu si-au exprimat optiunea la reuniunea de vineri a ministrilor energiei din UE, gazduita de Luxemburg, relateaza NewsIn.

Ministrii energiei s-au pus de acord asupra unor noi reguli privind stocurile de petrol, dar nu au reusit sa se inteleaga in ceea ce priveste amplasamentul noii agentii de reglementare in domeniul energiei, scrie European Voice. Statele membre au fost divizate in ceea ce priveste sprijinul pentru cele trei orase care si-au depus candidatura pentru a gazdui acest organism european.

Chestiunea sediului ACER va fi rediscutata la o reuniune informala a ministrilor energiei care va avea loc in iulie, potrivit European Voice.

Infiintarea ACER este una dintre prevederile pachetul legislativ privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, publicat de Comisia Europeana in septembrie 2007 si adoptat de Parlamentul European in luna aprilie a anului in curs.

Ministrul economiei Adriean Videanu a lansat oficial la inceputul lunii, la Bruxelles, candidatura Romaniei pentru gazduirea sediului Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei. Romania a intrat astfel in competitie directa cu Slovenia si Slovacia, in conditiile in care, conform acordului de la Consiliul European din decembrie 2003, se va da prioritate noilor state membre in gazduirea sediilor agentiilor europene nou infiintate.

Intre argumentele Romaniei pentru sustinerea candidaturii se afla faptul ca, in negocierile asupra pachetului energie-piata interna, Romania a fost unul dintre statele membre care a avut o pozitie echilibrata, orientata spre gasirea unui compromis care sa fie acceptabil pentru larga majoritate a statelor membre. Piata romaneasca a energiei, sustine Ministerul Economiei, este deschisa si transparenta, fiind integral aplicate prevederile celui de-al doilea pachet legislativ in domeniul energiei.

De asemenea, un numar important de companii energetice europene lucreaza deja pe piata romaneasca, piata functioneaza sub reglementarea unei autoritati independente, Romania detine o pozitie geostrategica importanta pentru dezvoltarea rutelor si surselor energetice alternative pentru UE, tara noastra nu mai gazduieste sediul unei alte agentii europene, iar Bucurestiul este o locatie europeana accesibila din punct de vedere al conexiunilor de transport cu restul Europei si ofera un standard de viata bun, sunt alte argumente ale partii romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.