Business 14 Mai 2009 16:32
Comisia Europeana a lansat miercuri procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, cat si a Lituaniei, Maltei si Poloniei, in contextul deficitelor bugetare de mai mult de 3% raportate in 2008.
"Deficitul public al Romaniei a atins 5,4% din PIB in anul 2008. Cifra reflecta, in principal, derapari importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008 datorita incetinirii economice", se explica intr-un comunicat al CE.

Evolutia PIB-ului Romaniei in perioada 2005-2008 reflecta "slaba planificare si executie bugetara", conform CE.

Astfel, "Romania a urmat o politica bugetara pro-ciclica in perioada de crestere exploziva a cererii 2005-2008, deficitul global crescand de la 1,2% in 2005 la 5,4% din PIB in 2008, in ciuda cresterii medii reale a PIB-ului de 6,5%", scrie in comunicat.

De asemenea, incepand cu anul 2009, politica bugetara are in vedere corectarea importantelor dezechilibre interne si externe care au fost lasate sa ia amploare in economie. Aceasta face parte din programul economic adoptat in aprilie 2009 ca raspuns la asistenta financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii.

Potrivit programului, in 2009 Romania va limita deficitul la 5,1%. In cazul nemodificarii politicilor, previziunile de primavara 2009 ale Comisiei estimeaza atingerea unui deficit la 5,6% din PIB in 2010, pe fondul unei incetiniri economice semnificative.

Practic, depasirea valorii de referinta arata neindeplinirea criteriului privind deficitul din tratat. Ea nu este nici o exceptie sau de ordin temporar.

Despre procedura de deficit excesiv

"Numeroase state ale Uniunii Europene au in momentul de fata deficite de peste 3%, in principal datorita recesiunii economice care atrage dupa sine scaderea veniturilor fiscale si cresterea ajutoarelor de somaj. Malta si Polonia au adoptat o serie de masuri de stimulare a economiei conforme cu planul de redresare economica al UE. Aplicarea Pactului de stabilitate si crestere cu flexibilitatea introdusa in 2005 este esentiala, la fel ca si gasirea unei cai de ajustare pentru corectarea in timp util a deficitelor si a datoriilor. Acest lucru prezinta o importanta deosebita pentru mentinerea pe termen mediu si lung a sustenabilitatii finantelor publice", a declarat Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Potrivit Pactului de stabilitate si crestere, Comisia are obligatia de a intocmi un raport ori de cate ori deficitul unui stat membru depaseste valoarea de referinta de 3% din PIB. Procedura de deficit excesiv este reglementata de articolul 104 din tratat si clarificata in Regulamentul (CE) nr. 1467/97 al Consiliului, care face parte din pact. Pactul, revizuit in 2005, permite luarea in considerare a situatiei economice atunci cand se fac recomandari referitoare la ritmul corectiilor, arata comunicatul CE.

Deficitul bugetar al Poloniei a fost de 3.9% in 2008, cel al Lituaniei de 3.2%, iar cel al Maltei de 3.3%. In luna februarie, Comisia a initiat deja proceduri de deficit excesiv pentru Franta, Grecia, Irlanda, Letonia si Spania in februarie.


Comisia Europeana nu aplica sanctiuni pentru deficitul Romaniei

Raportul adoptat miercuri de Comisia Europeana prin care se constata ca Romania a avut un deficit bugetar de 5,4% din PIB in 2008 – prima etapa in cadrul procedurii de deficit excesiv – nu se traduce prin sanctiuni financiare aplicate Bucurestiului, a explicat un purtator de cuvant al CE, potrivit NewsIn.

"Comisia a adoptat azi (miercuri, n.red.)rapoarte prin care constata ca anul trecut au existat deficite bugetare in cele patru tari analizate azi, nimic mai mult", a spus el, facand referire la rapoarte similare adoptate si pentru Lituania, Polonia si Malta.

English a explicat ca CE este obligata sa adopte astfel de rapoarte privind deficitul excesiv atunci cand un stat membru depaseste 3% din PIB. El a precizat ca exista trei criterii care trebuie indeplinite pentru ca CE sa nu adopte un astfel de raport: deficitul sa fie aproape de plafonul admis, temporar si datorat unor circumstante exceptionale, nici unul din cele patru state neindeplinind aceste criterii.

Urmatorul pas in cadrul procedurii este ca rapoartele sa fie analizate de catre comitetul economic si financiar din cadrul Consiliului de ministri, care va trimite concluziile sale Comisiei.


Orban: Procedura de deficit excesiv nu duce la sanctionarea imediata a unui stat

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a comentat, miercuri, ca sunt mai mult de 12 tari europene care au depasit deficitul bugetar de minimum 3%, iar procedura Comisiei Europene poate dura chiar cinci ani de zile si nu duce neaparat la sanctionarea imediata a unui stat, potrivit NewsIn. "Din cauza crizei, peste 12 tari europene au depasit deficitul bugetar de minimum 3% care este stipulat in Tratat", a subliniat Orban. El a mentionat ca "procedura de deficit excesiv nu este o procedura care sa duca la sanctionarea imediata a unui stat".

"Dimpotriva, procedura de deficit este o procedura care se intinde pe trei-patru, poate cinci ani de zile, in care CE colaboreaza si vegheaza ca guvernele aflate in functie sa corecteze dezechilibrele economice si sa asigure revenirea la un deficit bugetar aflat in cadrul legal de maximum 3% din PIB", a afirmat prim-vicepresedintele PNL.


Pogea: Credem ca vom reusi sa punem lucrurile pe un fagas normal

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri ca reprezentantii Comisiei Europene au dreptate in ceea ce priveste declansarea procedurii de deficit excesiv si considera ca Executivul va reusi sa aduca situatia "pe un fagas normal". "Comisia Europeana are dreptate in ceea ce face si sanctioneaza toate tarile care nu sunt capabile sa isi managerieze corect finantele publice si cei care astazi vin si ne tin lectii despre strategie si management fiscal ne-au lasat aceasta situatie dificila pe cap. Iar noi credem ca vom reusi sa punem lucrurile pe un fagas normal si primele semne pozitive apar", a declarat Pogea.

Premierul Emil Boc a spus ca Guvernul va face "tot ce ii sta in putinta" pentru a limita deficitul bugetar si pentru a evita, astfel, sanctiunile financiare ce ar putea fi impuse Romaniei. "Nu mi-as fi dorit acest lucru, cred ca niciun roman nu este bucuros de faptul ca trebuie sa plateasca incompetenta liberalilor din anul 2008. Acest Guvern va face tot ce ii sta in putinta pentru a limita deficitul bugetar, pentru a evita sanctiunile financiare, pentru ca principala consecinta a dezastrului liberal lasat in 2008 o reprezinta posibilitatea ca Romania sa piarda fonduri UE si de a fi sanctionata cu miliarde de euro", a spus Boc.

Boc: Din nefericire, CE declanseaza miercuri procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.