Business 11 Mai 2009 10:42
O disputa se inregistreaza intre compania italiana ENI SpA si compania rusa Gazprom pe tema rolului pe care ENI ar trebui sa il joace in proiectul de gazoduct South Stream, a declarat joi o sursa din guvernul italian.
Proiectul condus de Gazprom urmareste livrarea de gaz rusesc, din Marea Caspica si Asia Centrala spre Europa si este rivalul proiectului european Nabucco, ce vizeaza reducerea dependentei de Rusia in privinta gazului, relateaza Reuters, conform NewsIn.

ENI si Gazprom sunt parteneri egali (50-50%) in compania care face studiul de fezabilitate pentru gazoduct, dar rolul societatii italiene in proiect nu a fost definitivat.

Potrivit sursei, ENI vrea sa poata vinde gaz din conducta in tarile prin care aceasta va trece, dar Gazprom ofera doar dreptul de a aduce gaz in Italia si un rol in gestionarea conductei. "Grupul italian vrea sa intre in a doua faza a proiectului, acela ar vinderii de gaz in tarile prin care va trece conducta. Rusii se opun, dar discutiile continua", a spus sursa.

ENI si Gazprom au refuzat sa comenteze.

Premierul italian Silvio Berlusconi si omologul sau rus Vladimir Putin se vor intilni la Soci, la 15 mai. O intalnire din aprilie, in cadrul careia se astepta o declaratie pe tema South Stream, a fost anulata din cauza cutremurului produs in Italia.

Divergentele dintre ENI si Gazprom sunt doar unele dintre problemele cu care se confrunta South Stream. Miercuri, o sursa bine informata a declarat ca planurile Rusiei si ale tarilor de tranzit de a semna un acord pe aceasta tema la Soci sunt in pericol, pentru ca partile nu au ajuns la o intelegere cu privire la termeni.

Totusi, compania sarba Srbijagas va semna un acord cu Gazprom la 15 mai legat de participarea Serbiei la South Stream, a anuntat joi un purtator de cuvant de la Belgrad.

South Stream ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra si prin Bulgaria, Serbia si Slovenia, cu destinatia Austria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.