Comisia Europeana (CE) a adoptat proiectul preliminar de buget pentru 2010, in valoare de 139 miliarde euro, cea mai mare parte a fondurilor (45%) urmand sa fie folosita pentru redresarea economica, a anuntat institutia.
Astfel, 45% din fonduri vor fi folosite pentru cresterea economica si a locurilor de munca, cu 3,2% mai mult decat sumele alocate pentru acest an, astfel incat sa duca la restabilirea competitivitatii in cadrul blocului comunitar, scrie NewsIn.

Fondurile destinate programelor importante din domeniul cercetarii si energiei vor fi suplimentate cu peste 12%, iar cele destinate politicii de coeziune vor spori, de asemenea, cele 12 state UE care au aderat mai tarziu la comunitate urmand sa primeasca 52% din totalul fondurilor structurale si de coeziune.

CE a mai anuntat ca vor fi inregistrate majorari la toate rubricile bugetare, cu angajamente de 138,6 miliarde euro (1,18% din venitul national brut) si plati de 122,3 miliarde euro (1,04% din VNB).

"Bugetul actual vizeaza masuri menite sa previna o adancire a crizei economice. 6 miliarde euro vor fi alocati pentru cercetare si inovare, iar aproximativ 9 milioane de cetateni vor beneficia de asistenta prin Fondul social european. In 2010 va fi varsata si a doua transa a contributiei din bugetul european la planul de redresare, valoarea totala a fondurilor suplimentare dedicate combaterii crizei depasind 6 miliarde euro pentru perioada 2008-2010", a declarat vicepresedintele CE si responsabil pentru afacerile administrative, audit si lupta antifrauda, precum si pentru programarea financiara si buget, Siim Kallas.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.