Job-urile part-time si lucrul de acasa sunt folosite drept o unealta eficienta de control al costurilor de catre aproape 32 %, arata un studiu al companiei de consultanta Tower Perin, efectuat in luna aprilie.

Cu toate acestea, locurile de munca cu jumatate de norma sau cu program flexibil scad in timpul recesiunii si sunt privite cu scepticism de angajatori. Asa s-a intamplat in perioada de turbulenta financiara inregistrata in anul 2001, cand numarul job-urilor part-time au fost primele taiate din organigrame. In 2009, numarul locurilor de munca cu program flexibil a scazut mai mult decat in 2001, urmand ca apoi sa castige teren si sa atinga pragul de 8,7 milioane de posturi ocupate, cu 0,5 milioane mai putin decat in perioada de boom economic din 2006, scrie Wall Street Journal.

Totusi, scoaterea la concurs a locurilor de munca cu program flexibil nu reprezinta o solutie pentru majoritatea companiilor. Unii manageri pivesc cu scepticism angajatii care vor program de patru ore (cat reprezinta jumatatea de norma) sau numeroase zile libere, considerandu-i neseriosi si neimplicati in problemele companiei. Astfel, managerii apreciaza ca indeplinirea sarcinilor de serviciu necesita timp, atentie si supraveghere din partea unui superior, si se declara categoric in favoarea unui program cu norma intreaga.

De exemplu, Hilary Achauer, un specialist in marketing pentru o companie non-profit din San Diego, a incercat sa se reintoarca la vechiul loc de munca dupa un concediu de maternitate. A cerut sa fie incadrata cu jumatate de norma pe acelasi post, dar managerul a refuzat. Auchaer a fost nevoita sa accepte un loc de munca fara responsabilitati, pe perioada part-time.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.