Desi au accesat si copiat mai multi terabiti de informatii sensibile, hackerii, cel mai probabil chinezi, nu au reusit sa ajunga la cele mai importante date, aflate pe computere neconectate la internet.

Proiectul Joint Strike Fighter, in valoare de 300 de miliarde de dolari, a fost tinta mai multor atacuri informatice, sustine o ancheta publicata de Wall Street Journal. Citand fosti oficiali din guvernul Statelor Unite care amintesc ca incidente similare au afectat, in decursul lunilor trecute, sistemul de control al traficului aerian al Air Force dar si reteaua electrica americana, penetrata de spioni la inceputul lui aprilie, autorii articolului subliniaza ca numarul atacurilor de acest fel a crescut simtitor in ultimele sase luni.

Identitatea atacatorilor sau tinta precisa a actiunilor acestora nu sunt, in acest moment, cunoscute, banuielile indicand ca tara de origine ar putea fi China. Relatia dintre cele doua superputeri este tensionata in ceea ce priveste atacurile informatice, in urma unui raport al Pentagonului facut public luna trecuta. Acesta sustinea ca pentru a compensa slaba dezvoltare militara a tarii China se concentreaza pe tehnicile razboiului online. Ca raspuns, ambasada chineza a acuzat raportul Pentagonului ca fiind un "produs al mentalitatii Razboiului Rece", amintind ca guvernul chinez "se opune tuturor formelor de criminalitate in spatiul virtual, ba mai mult, le interzice".

Joint Strike Fighter, cunoscut si ca F-35 Lightning II, este cel mai scump si avansat tehnic program dezvoltat vreodata de Pentagon in colaborare cu Lockheed Martin Corp si companiile Northrop Grumman Corp si BAE Systems PLC, retelele a doi dintre acesti contractori fiind si sursa vulnerabilitatilor exploatate de hackeri. Profitand de slabiciunile de securitate, atacatorii au accesat computere continand date despre designul, performantele si sistemele electronice ale avionului, atat in 2007 cat si in decursul anului trecut. Avand in vedere ca spionii au inserat o tehnologie care encripteaza datele pe masura ce le transfera, investigatorii nu au putut stabili inca, cu exactitate, ce informatii au fost furate. Sistemele vitale ale avionului, cum ar fi cele care ii controleaza zborul sau diferiti senzori, sunt izolate de internetul public, nefiind puse in pericol. Avionul se bazeaza pe 7.5 milioane de linii de cod, mai mult de trei ori decat orice alt "fighter" de top al fortelor aeriene americane.

Pentagonul nu a confirmat oficial informatia, dar Air Force a inceput o investigatie de amploare, pentru a determina atat pagubele produse cat si identitatea hackerilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.