Premierul Japoniei, Taro Aso, ar putea face public un pachet de stimuli financiari de 15.400 miliarde yeni (154 miliarde dolari) destinat ajutorarii economiei, aflata in pragul celei mai severe recesiuni de la Al Doilea Razboi Mondial.

Partidul Liberal Democrat, aflat la putere, va propune ca guvernul sa cheltuiasca aproximativ 3% din produsul intern brut (PIB), conform unui document obtinut de agentia Bloomberg. Astfel, al treilea pachet de stimuli financiari al premierului Aso ar duce investitiile totale in economie la 25.000 miliarde yeni, scrie NewsIn.

Randamentele obligatiunilor au urcat pana la cel mai mare nivel din noiembrie 2008, in contextul in care sefului cabinetului premierului, Takeo Kawamura, a declarat ca Japonia va emite obligatiuni de pana la 11.000 miliarde yeni, pentru finantarea cheltuielilor.

Aso a subliniat, de asemenea, importanta pachetului de stimuli financiari in cadrul intrunirii G20, a celor mai puternic industrializate 20 de state, de saptamana trecuta, dupa ce a criticat Germania pentru ca nu s-a aratat dispusa sa creasca cheltuielile pentru stimuli economici.

Pachetul “va afecta pozitia fiscala deja slaba, dar tolerarea deflatiei si recesiunii continue ar fi, probabil, un lucru mult mai rau”, a declarat un economist, adaugand ca noile masuri vor stimula intens economia nationala.

Abilitatea guvernului de a sprijini economia se afla sub presiunea datoriilor, deja cele mai mari din toata lumea, care ar putea ajunge la 197% din PIB in 2010, potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Guvernele statelor asiatice, excluzand Japonia, au aprobat masuri totale de sprijinire economica de peste 710 miliarde dolari, in cadrul unor actiuni de cresterea cheltuielilor bugetare sau reduceri de taxe, in timp ce bancile centrale din regiune au redus dobanda cheie pentru revenirea fluxului creditarii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.