Criza a inrautatit situatia din Franta, actiunuile sindicalistilor impotriva masurilor de concediere devenind tot mai radicale. Nemultumiti de inchiderea fabricii in aprilie, angajatii de la Scapa Franta au sechestrat patru dintre managerii companiei inca de marti seara.

In Lyon, Franta, patru manageri ai Scapa, o companie britanica care produce adezivi pentru industria constructoare de masini, au fost sechestrati de angajatii aflati in greva, in cladirea companiei din Bellegarde-sur-Valeserine, nu departe de granita cu Elvetia. Politia locala nu a indicat cate persoane sunt sechestrate, inca de marti seara, in incinta companiei, insa dupa surse din presa, se pare ca sunt patru persoane: directorul Scapa Europa, cel al Scapa Franta, responsabila de resurse umane a Scapa Franta si directorul financiar, scrie Il Corriere.

"Stim ca au fost in Franta cateva situatii in care au fost luati ostatici", a declarat conducerea societatii din Manchester. "Operatiunea de sechestrare continua in aceasta dimineata", a precizat jandarmeria din Nantua, in estul Frantei, noteaza NewsIn.

"Sunt liberi sa se deplaseze in interiorul cladirii, dar nu sa iasa", a declara o sursa dintr-un sindicat.

Conducerea Scapa intentioneaza sa inchida uzina aflata in apropiere de frontiera elvetiana care are 60 de angajati, "din cauza parbusirii acestei piete in 2008 cu 50%", potrivit conducerii.

Angajatii au protestat impotriva inchiderii companiei, anuntata in februarie, iar sechestrarea celor 4 directori a survenit dupa intreruperea negocierilor cu sindicatele. Directia Generala din Marea Britanie, a definit actiunea ca una “non-violenta”, scrie Il Corriere.

Potrivit site-ului companiei, Scapa are 1.500 de angajati in toata lumea.

In ultimele saptamani, mai multe situatii de acest gen s-au inregistrat in Franta, ceea ce indica o tensiune sociala din ce in ce mai mare.

Acesta este al patrulea caz din ultima luna din Franta cand managerii sunt sechestrati de angajati. Pe 12 martie, administratorul Sony Franta a fost sechestrat de angajati si obligat sa petreaca noaptea in fabrica din Pontox-sur-l’Adour, care se va inchide in aprilie. In orele urmatoare un acord care imbunatatea semnificativ conditiile de concediere al lucratorilor, a fost incheiat. Pe 23 martie a urmat directorul fabricii 3M din Pithiviers, care a fost eliberat la cateva zile dupa ce a acceptat reinceperea negocierilor privind concedierea a 110 angajati.

Pe 30 martie au mai fost sechestrati cinci manageri ai Caterpillar Franta. Acestia au fost eliberati cu conditia a relua negocierile privind restructurarea grupului, care prevedea peste 700 de concedieri. In ziua imediat urmatoare, 31 martie, patronul Ppr, miliardarul Francois Henry-Pinault, a fost blocat pentru o ora la Paris de cateva sute de angajati, care i-au inconjurat masina.

Actiunile cauzare de grava situatie de criza sunt considerate de majoritatea sindicatelor franceze, ca fiind “legitime”. “Nu zic ca le aprob, insa puneti-va in locul acestor lucratori care nu au nimic de pierdut”, a declarat un reprezentat al sindicatului Force Ouvriere, in timp ce sindicatele Cgt si Solidaires evidentiaza faptul ca “violenta prilejuita angajatilor in pericol de a fi concediati este mult mai grava”.

Guvernul de la Paris a fost foarte atent in a critica cele intamplate, insa a definit ca fiind “scandaloase” reducerile de personal decise de multe firme si justificate cu nevoia de taiere a costurilor din cauza crizei. Marti, presedintele Nicolas Sarkozy a cerut sa se puna capat “actiunilor ilegale” (n.r. ale sindicalistilor), dar a recunoscut ca comportamentul multor industriasi este ‘inadmisibil” . Acesta a afimat ca este dificila o interventie in forta a politiei intr-o perioada in care se risca exacerbarea ulterioara a confruntarilor sociale, conchide Il Corriere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.