Kievul considera ca, din punct de vedere economic, mai ales pe timp de criza, modernizarea infrastructurii ucrainene de gazoducte si extinderea capacitatii acestora cu 60 de miliarde de metri cubi este mai viabila decat constructia Nabucco sau South Stream, a declarat ambasadorul Markian Kulik.

"Ucraina a sustinut intotdeauna ca este mult mai usor si mult mai ieftin - expertii spun ca este vorba de 3-5 miliarde de dolari - sa extindem capacitatea de transport a Ucrainei cu 60 de miliarde de metri cubi. Ceea ce ar echivala capacitatea celor doua conducte proiectate: Nabucco si South Stream, care au nevoie de investitii mult mai mari. (...)", a afirmat ambasadorul Markian Kulik intr-un interviu acordat NewsIn.

Potrivit expertilor, a explicat ambasadorul, pe viitor va fi nevoie de mult mai multe resurse energetice si, deci, de mai multe rute de transport. "De ce sa nu le obtii cu mai putini bani? In timpul acestei crize este important sa economisesti 8-10 miliarde de dolari si noi suntem pregatiti sa asiguram acest serviciu, care este in interesul tuturor. Este mai usor si suntem gata sa devenim parteneri pe acest proiect", a punctat ambasadorul.

Proiectul gazoductului Nabucco, sustinut de UE si SUA, prevede o capacitate maxima de transport de 31 de miliarde de metri cubi, in timp ce proiectul considerat rival, South Stream, sustinut de Moscova, este capacitat la un volum similar. Lansat in 2002, proiectul Nabucco ar urma sa aduca gaz din regiunea caspica in vestul Europei, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, pana in Germania, ocolind insa Rusia.

"Ucraina nu este parte a Nabucco si nici a South Stream, dar noi am venit cu o sugestie. In loc sa se construiasca ceva mare si costisitor, sa incercam sa imbunatatim capacitatea noastra de transport. Speram ca aceasta propunere va fi evaluata strict din punct de vedere al viabilitatii economice, fara alte ascunzisuri si alte ganduri in subsidiar...", a insistat ambasadorul Markian Kulik.

Ucraina a dovedit, prin conferinta de luni de la Bruxelles despre modernizarea retelei sale de transport a gazului, ca este un partener energetic credibil pentru UE si ca vrea sa impuna o cooperare energetica transparenta, sustine reprezentantul diplomatic al Kievului.

Conferinta pentru modernizarea sistemului de transport al gazului din Ucraina, desfasurata luni la Bruxelles, a transmis, in opinia ambasadorului, doua mesaje clare: angajamentul ambelor parti pentru o cooperare energetica transparenta si pe termen lung si faptul ca interesele UE si ale Ucrainei coincid.

Ambasadorul Markian Kulik a subliniat ca intalnirea de luni de la Bruxelles nu a intervenit in contextul crizei gazelor din ianuarie sau al altor evolutii din piata energetica. "Conferinta nu a fost un eveniment neasteptat, se discuta despre ea inca din 2005 si la inceputul lui 2008 s-a stabilit cand va avea loc, fiind unul din punctele-cheie ale cooperarii dintre noi si UE. A fost stabilita demult si pregatita din timp, reprezentand o alegere strategica a Ucrainei, mai ales spre integrarea europeana. Ambele parti au recunoscut importanta sectorului energetic si a cooperarii in domeniu. Este un subiect prioritar in cooperare cu UE", a spus Kulik.

"Aceasta conferinta nu a survenit in urma unor probleme aparute si nici ca raspuns la evenimentele recente din domeniul energetic, ci are de-a face cu cooperarea pe termen lung. Dupa cum stiti, orice proiect energetic este un mare consumator de investitii si cere perspective pe termen lung. Cand vorbim despre sistemul de transport de gaz din Ucraina vorbim despre cel de al doilea sistem ca marime din Europa, care transmite mai mult din trei sferturi din gazul destinat tarilor europene, transportand peste 110-120 de miliarde de metri cubi de gaz anual", a detaliat ambasadorul.

"Cand vorbim despre relatii energetice, trebuie luate in considerare interesele tuturor celor trei parti: furnizor, tara de tranzit si consumatori. Consumatorii trebuie sa aiba incredere in sistemul de tranzit, care trebuie sa fie credibil si sa functioneze conform planului. In declaratie se arata foarte clar ca aceste proiecte comune pot juca un rol important in garantarea securitatii energetice, economice si politice a Ucrainei si a UE. Cu totii am fost martorii (in ianuarie) importantei gazului...", spune Markian Kulik.
Kievul trebuie sa prezinte acum niste proiecte concrete, a aratat Kulik. "Primul proiect a fost discutat deja la conferinta - masterplanul pentru modernizarea si imbunatatirea sistemului de control. Vor exista si altele. In declaratie se mentioneaza si luarea in considerare a sustinerii propunerii Ucrainei de marire a capacitatii sistemului de transport", a punctat Markian Kulik.

Ambasadorul a explicat ca Ucraina urmareste doua aspecte strategice, primul fiind cel legat de o mai mare transparenta a sistemului de control al transportului de gaze si cel de al doilea legat de extinderea capacitatii de transport a retelei ucrainene. "Primul vizeaza modernizarea sistemului de control al transportului de gaze. In prezent exista noua statii prin care controlam gazul care intra in sistemul de transport ucrainean, sapte pe teritoriul Rusiei, dar niciuna pe teritoriul Ucrainei. Tehnic este foarte complicat si aproape imposibil de spus de unde vine exact gazul, despre ce cantitate este vorba, iar aceasta este o problema. Pentru a pune la punct acest sistem de control si pentru a oferi consumatorilor europeni toate datele necesare pentru a a controla volumul si calitatea gazului, am sugerat acest proiect. Bineinteles, trebuie efectuate si lucrari de intretinere, care ar fi mai usor de facut cu partenerii europeni", a explicat ambasadorul.

"Aceasta conferinta, as spune, este nivelul zero, prin care ambele parti arata ca sunt interesate si ca devin partenere si prin care se afirma ca interesele in acest domeniu coincid. De aici vom porni sa lucram in mod practic impreuna. Ucraina trebuie sa faca eforturi in reformarea pietei interne de gaze, pornind de la independenta companiilor care asigura tranzitul. Este un pas catre aderarea Ucrainei la Comunitatea Energetica Europeana, pe care speram ca o vom finaliza cat de curand", a declarat Markian Kulik.

In ceea ce priveste reactia vehementa a Rusiei, ambasadorul Ucrainei considera ca aceasta nu este justificata. "As spune ca opozitia Rusiei este cel putin ciudata. Din punctul nostru de vedere aceste proiecte sunt si in interesul furnizorului. De ce nu ar vrea sa aiba un sistem de tranzit de incredere? Delegatia Federatiei Ruse a fost invitata la discutiile de luni, au participat - potrivit unor relatari ar fi fost cea mai numeroasa delegatie de la consultari - si apoi au plecat exact inainte sa fie semnata declaratia de final. Nu cred ca au explicat foarte clar despre ce nemultumiri este vorba. Partea ucraineana si partea europeana au subliniat ca Rusia este mai mult decat binevenita sa participe la acest proiect. Nu e ceva impotriva Rusiei, iar consumatorii si tara de tranzit au inteles ca este in beneficiul reciproc pe viitor", a punctat ambasadorul.

Kulik respinge ideea ca ar putea interveni o nou criza a gazelor, chiar si in cadrul acestui context mai tensionat. "Gazprom si Naftogaz au semnat in ianuarie un contract pe 10 ani. Toate discutiile despre o noua criza a gazelor sunt pure speculatii si intalnirea de la Bruxelles nu are nicio legatura cu aceasta. Livrarile de gaze au acum un statut economic si legal foarte clar, prin contract. La Bruxelles, cum am spus, s-a stabilit nivelul zero de cooperare si am facut primii pasi catre proiecte comune", a explicat ambasadorul ucrainean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.