Tarile Uniunii Europene isi vor lua angajamentul de a face tot posibilul pentru a sprijini cresterea economica, insa cu respectarea regulilor pietei unice, potrivit unui proiect de declaratie ce va fi discutat de lideri la reuniunea informala de duminica de la Bruxelles, informeaza NewsIn.

"Reuniunea trebuie sa se asigure ca piata unica este folosita la maximum ca motor pentru relansare pentru a sprijini cresterea economica si locurile de munca", se arata intr-un proiect de rezolutie obtinut de Reuters.

Statele membre "recunosc ca deblocarea canalelor de credit este cruciala pentru eficienta masurilor fiscale de impulsionare adoptate" de fiecare guvern in parte, se mai arata in proiectul de declaratie.
Acesta poate suferi modificari in timpul reuniunii informale de trei ore de la Bruxelles a liderilor statelor membre.

Liderii UE se reunesc duminica intr-un summit informal, pentru a-si reafirma unitatea, dupa mai multe saptamani de polemica ce le-a afectat credibilitatea, dar apelurile pentru sustinerea celor mai fragile economii ale blocului risca sa fie primite cu raceala.

Sectorul auto, lovit din plin de criza si care furnizeaza locuri de munca unui numar de 12 milioane de persoane in Europa, ar trebui sa fie in centrul discutiilor Celor 27, prevazute sa inceapa la ora 15.00, ora Romaniei, si sa dureze trei ore. Aceasta cu atat mai mult cu cat tocmai industria auto a generat un conflict inedit legat de protectionism, care le-a avut drept principale protagoniste pe Franta si Cehia, actuala detinatoare a presedintiei UE.

Pe de alta parte, Ungaria solicita un pachet de ajutor de 180 de miliarde de euro pentru tarile din centrul si estul Europei, ale caror monede sunt puse la incercare tot mai mult, pe masura ce perspectivele economice se inrautatesc. Sansele unui acord in acest sens sunt minime, potrivit analistilor.

Reuniunea este ultima dintr-o serie de astfel de intrevederi la nivel inalt inaintea summitului G20 din aprilie de la Londra, unde europenii vor sa ii arate noului presedinte american Barack Obama ca UE ca bloc este un partener comercial de care trebuie sa se tina cont.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.