Liderii UE se reunesc duminica intr-un summit informal, pentru a-si reafirma unitatea, dupa mai multe saptamani de polemica ce le-a afectat credibilitatea, dar apelurile pentru sustinerea celor mai fragile economii ale blocului risca sa fie primite cu raceala, comenteaza AFP si Reuters.

Sectorul auto, lovit din plin de criza si care furnizeaza locuri de munca unui numar de 12 milioane de persoane in Europa, ar trebui sa fie in centrul discutiilor Celor 27, prevazute sa inceapa la ora 15.00, ora Romaniei, si sa dureze trei ore. Aceasta cu atat mai mult cu cat tocmai industria auto a generat un conflict inedit legat de protectionism, care le-a avut drept principale protagoniste pe Franta si Cehia, actuala detinatoare a presedintiei UE.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy anuntase la inceputul lunii februarie ca producatorii de masini din tara sa ar putea beneficia de imprumuturi cu dobanzi mici, cu conditia sa isi ia angajamentul de a evita orice delocalizare "in Cehia sau alte parti". Aceasta conditie a fost calificata drept o dovada de protectionism inacceptabila de catre cehi, pozitie impartasita de numeroase tari si considerata suspecta si de catre Comisia Europeana.

Cu o zi inaintea summitului, sambata, Bruxelles-ul si Parisul au ajuns totusi la un acord in aceasta privinta, pentru a dezamorsa polemica. Parisul isi ia angajamentul ca acordurile de imprumut semnate cu producatorii de masini sa nu contina nicio conditie protectionista, ceea ce a permis Comisiei sa se declare "multumita" de "absenta caracterului protectionist" a planului francez.

Insa riscurile de diviziune raman. Liderii a noua tari est-europene se intalnesc duminica dimineata, inaintea summitului propriu-zis, pentru a cere mai multa solidaritate partenerilor lor din Vest, in special celor din Zona euro, in fata problemelor de lichiditati si prabusirii monedei nationale, in special in Ungaria si Letonia. Este vorba despre o reuniune a Grupului de la Visegrad, tarilor baltice, Romaniei si Bulgariei.

Potrivit Presedintiei romane, scopul acestei intalniri este pregatirea reuniunii informale a Celor 27 si realizarea unui schimb de opinii privind masurile pentru solutionarea crizei economico-financiare adoptate in statele mmbre care nu fac parte din Zona euro, reafirmarea importantei respectarii regulilor pietei unice si a evitarii protectionismului.

Surse oficiale europene au minimalizat sansele ca liderii europeni sa ia vreo decizie in privinta cererii Ungariei de a acorda un pachet de 180 de miliarde de euro pentru tarile din centrul si estul Europei, ale caror monede sunt puse la incercare tot mai mult, pe masura ce perspectivele economice se inrautatesc.

Pentru a evita ca disensiunile sa marcheze summitul, premierul ceh Mirek Topolanek le-a cerut din nou sambata partenerilor sai europeni sa se arate solidari. "Nu vrem noi linii de diviziune. Nu vrem o Europa divizata de-a lungul unei linii nord-sud sau est-vest", a declarat Topolanek sambata. "Eforturile si masurile de combatere a crizei economice in UE trebuie sa respecte principiul solidaritatii, dar este nevoie si ca toti cei implicati sa dea dovada de responsabilitate", a spus el, reluand apeluri facute si de altii, ca destinatarii ajutoarelor sa faca reforme si dea dovada de disciplina fiscala.

Observatorii au acuzat unele dintre noile state membre ca s-au grabit sa creada ca vor atinge rapid standardul de viata occidental prin imprumuturi in euro, un pariu care s-a intors impotriva lor atunci cand recesiunea a dus la prabusirea propriilor monede nationale, noteaza NewsIn.

Surse oficiale spun ca Ungaria se poate astepta la sprijin moral pentru propunerea sa, duminca, dar nu la noi ajutoare, reamintind de anuntul institutiilor financiare europene si al Bancii Mondiale de vineri, privind o finantare de 24,5 miliarde de euro pentru bancile locale. "Nimeni nu vrea sa elimine Ungaria, dar nimeni nu stie de unde ar putea veni acesti bani", a declarat un diplomat european, referindu-se la noua cerere de ajutor a premierului ungar Ferenc Gyurcsany.

In conditiile in care General Motors cere Germaniei cateva miliarde de euro ajutor pentru unitatea sa europeana, Opel, una dintre multele companii din domeniu lovite de criza, liderii europeni vor discuta probabil si modalitati de a face fata tulburarilor sociale din ce in ce mai mari din regiune.

Presedintele francez, sustinut de premierul italian Silvio Berlusconi, a anuntat ca va cere la reuniunea de duminica actiuni europene comune pentru a se asigura ca industria locala nu va avea de suferit, daca Statele Unite isi ajuta principalele companii. Diplomatii spun insa ca Parisul nu a pus in circulatie elemente concrete ale acestei propuneri. Pe de alta parte, perspectiva unei politici industriale paneuropene este respinsa de multi si, nu in ultimul rand, de Germania.

"Oamenii vorbesc despre o diviziune intre est si vest, dar ceea ce se intampla cu adevarat este dioviziunea franco-germana", a comentat un oficial european, referindu-se la esecul de a se pune de acord al celor doua tari, privite in mod traditionat drept motorul Uniunii Europene.

O alta problema care va fi discutata probabil va fi oportunitatea de a accelera extinderea Zonei euro, pentru a pune la adapost unele dintre noile membre de volatilitatea propriilor monede. Nici in acest subiect nu exista consens.

"Este extrem de jenant pentru cei care fac politicile europene si care si-au petrecut primele 12 luni ale crizei felicitandu-se pentru presupusa rezistenta a economiilor lor", a comentat analistul Marco Annunziata, de la Unicredit. "Este o criza care va testa maturitatea UE".

Daca europenii reusesc sa stranga randurile, obiectivul va fi atins: ei isi vor putea afirma la unison increderea in piata unica europeana si dorinta de a relansa creditul, inca afectat, in pofida ajutoarelor masive acordate unui mare numar de banci incepand din toamna anului trecut.

Reuniunea de la Bruxelles risca, in loc de asta, sa prezinte alegatorilor si pietelor mondiale imaginea unui bloc european prea paralizat de divergente interne pentru a lua masuri in fata unei crize care a pus la incercare moneda euro si principiile de baza ale Uniunii: solidaritate, piete deschise si disciplina bugetara.

Reuniunea este ultima dintr-o serie de astfel de intrevederi la nivel inalt inaintea summitului G20 din aprilie de la Londra, unde europenii vor sa ii arate noului presedinte american Barack Obama ca UE ca bloc este un partener comercial de care trebuie sa se tina cont.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.