Berlinul, care pana recent era decis sa nu isi asume responsabilitatea pentru salvarea celor mai slabe economii europene, temandu-se ca acestea ar putea trage in jos Germania, si-a schimbat atitudinea, deoarece nu poate prospera intr-un continent in faliment, relateaza cotidianul Daily Mail.

In timpul Marii Depresiuni din anii '30, a iesit in evidenta insolventa unei banci - Kreditanstalt din Austria, care a suspendat activitatile pe 11 mai 1931 - care aminteste de cazul Lehman Brothers in actuala criza, scrie Daily Mail, potrivit NewsIn.

Pierderile nu au fost atat de mari, chiar si la valoarea lor din acele vremuri, insumand circa 20 milioane dolari. Dar banca devenise un factor important al politicii monetare europene, avand ca presedinte un membru al familiei Rothschild.

Inainte de 1914, Kreditanstalt era principala banca a imperiului Austro-Ungar. Suspendarea activitatilor acesteia a adus dezordine in sistemul financiar din Germania si Europa Centrala. Printre alte consecinte, insolventa Kreditanstalt a distrus posibilitatea unei uniuni vamale intre Germania si Austria, propusa de Berlin.

La fel ca in 2008, si criza economica din anii ’30 a inceput in Statele Unite, propagandu-se prima data in Marea Britanie, apoi in restul Europei. In criza actuala, cele mai mari presiuni sunt exercitate asupra celor mai slabe economii europene.

Inca o data, statele cu economii slabe din Europa exercita presiuni asupra Austriei, iar aceasta asupra Germaniei, comenteaza Daily Mail.

Bancile straine au imprumutat peste 800 miliarde dolari in Cehia, Ungaria, Romania si Ucraina.
Primele doua banci occidentale cu cea mai mare expunere in estul Europei, raportata la activele proprii, sunt din Asutria, a treia fiind din Germania. Potrivit datelor Royal Bank of Scotland (RBS), totalul imprumuturilor catre Europa de Est se ridica la 1.656 miliarde dolari, expunerea bancilor austriece echivaland cu 75% din produsul intern brut (PIB) al Austriei.

Aceste cifre nu includ imprumuturile acordate Rusiei, care nu este atat de dependenta de bancile comerciale. Rusia a fost slabita de ieftinirea petrolului, deoarece intreaga economie depinde de titei.
Ucraina, Ungaria si Letonia au obtinut deja imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI), dar institutia are resurse limitate.

A existat, totusi, o schimbare a atitudinii Germaniei, considera cotidianul britanic. Pana de curand, Berlinul era decis sa nu isi asume responsabilitatea pentru salvarea celor mai slabe economii europene, temandu-se ca acestea ar putea trage in jos Germania.

Insa Germania nu poate prospera intr-o Europa in faliment. Chiar si in nucleul de baza al Uniunii Europene (UE) exista unele state cu economii slabe, si anume Portugalia, Italia, Grecia si Spania.

Criza actuala din Europa va trebui sa fie solutionata prin forte proprii, ceea ce ar putea reprezenta cea mai buna contributie a continentului la revenirea economiei mondiale, conchide Daily Mail.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.