Purtatorul de cuvant al Complexului Energetic Rovinari, Leonard Filip, a declarat miercuri, ca agenti ai Federal Bureau of Investigations (FBI) sunt asteptati la unitatea energetica pentru a verifica contractele incheiate intre reprezentantii complexului energetic si firme americane.

"Asteptam o echipa de anchetatori americani, de la FBI, dar si procurori romani. Toate actele care ne vor fi cerute, le vor fi puse la dispozitie. Daca ei vor veni, intr-adevar aici, inseamna ca au date concrete si de asemenea dovezi. Sau vin aici sa caute alte dovezi. Vom vedea. In urma unei anchete interne, noi am stabilit ca CE Rovinari nu are vreun contract direct cu Control Components Inc., firma lui Richard Morlock", a precizat Leonard Filip, transmite NewsIn.

Autoritatile judiciare americane au anuntat, la 4 februarie, ca directorul financiar al unei companii californiene care produce valve pentru industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului, a recunoscut, ca a dat mita pentru a obtine contracte cu mai multe companii straine, printre care se numara si Complexul Energetic Rovinari din Romania.

Fostul director financiar al companiei californiene s-a recunoscut vinovat pentru rolul sau intr-un caz de dare de mita de aproximativ 628.000 de dolari catre numerosi oficiali guvernamentali straini, potrivit unui comunicat al Departamentului american al Justitiei disponibil pe internet.

Richard Morlok, in varsta de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut ca a planuit coruperea unor oficiali guvernamentali din Romania, China, Coreea de Sud si Arabia Saudita, pentru a obtine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul in Orange County California.

Potrivit unor documente judiciare, compania concepea si producea vale de control folosite in industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului din toata lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 pana in 2007. Din aceasta functie, el supraveghea departamentul financiar si avea responsabilitatea de a aproba anumite plati si transferuri financiare.

Morlok a recunoscut ca din 2003 pana in 2006, a incurajat compania sa dea mita in valoare totala de 628.000 de dolari unor oficiali de la companii straine de stat, pentru a obtine contracte. El a recunoscut si ca firma a obtinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari in urma contractelor obtinute prin dare de mita. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiti angajati de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) si Safco (Arabia Saudita).

Morlok a recunoscut si ca a furnizat informatii false in cadrul unui audit intern din 2004 si a unuia extern din acelasi an, pentru a acoperi platile ilegale. El risca cel mult cinci ani de inchisoare, iar sentinta va fi anuntata in 10 iulie 2009.

Cazul a intrat si in atentia DNA, Biroul Teritorial Tg. Jiu, care a inceput la randul sau verificarea arhivei Departamentului Comercial, din perioada 2003-2006.

In intervalul 2003-2006 director al unitatii a fost Ion Pisc. Fostul director general al Complexului Energetic (CE) Rovinari Ion Pisc a declarat, miercuri, 4 februarie, corespondentului NewsIn, ca nu a avut un contract direct cu compania californiana al carei director financiar afirma ca a dat mita pentru a obtine contracte cu CE Rovinari, ci a colaborat cu o firma europeana care ar fi avut contract cu aceasta. "Am cunostinta de un contract incheiat cu o firma europeana producatoare de armaturi, dar fima aceasta (n.r. -Control Components Inc.) nu are contract direct incheiat cu noi. Este o societate din Austria, din cate stiu, din Europa oricum. Noi nu am avut contracte cu ei direct, ci cu o societate care a adus armaturile pentru cazane. Este o firma europeana, iar eu nu stiu ce relatii de colaborare au ei. Control Components Inc. nu apare in arhiva noastra de contracte. Nu stiu de ce au aparut aceste chestii in presa", sustine Ion Pisc.

El a precizat ca a fost de cateva ori in SUA in perioada 2003 - 2006, dar nu s-a intalnit niciodata cu Morlock. "Nu m-am intalnit niciodata cu niciun Morlock si nici nu am auzit de aceasta firma. Le-am spus colegilor sa caute in arhiva. In perioada 2003 - 2006, eu personal am fost de doua ori in SUA, dar oficial. O data am mers la un curs si apoi intr-o delegatie si cu cei de la SNLO".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.