Senatul american a aprobat marti un plan de relansare a economiei de 838 de miliarde de dolari, deschizand calea pentru negocieri dificile saptamana aceasta privind pachetul final de cheltuieli si de reduceri de impozite, care vizeaza evitarea accentuarii recesiunii, relateaza Reuters.

Presedintele Barack Obama vrea ca legislativul, controlat de democrati, sa ii prezinte pachetul in weekend, dar cele doua camere ale Congresului trebuie sa ajunga la un acord asupra unei versiuni finale mai intai, noteaza NewsIn.

Camera Reprezentantilor a aprobat o varianta a planului de stimulare evaluata la 819 miliarde de dolari, iar Senatul a adoptat, cu 61 de voturi pentru si 37 impotriva o alta. Cele doua camere urmeaza sa numeasca, in cursul zilei de marti, negociatori pentru gasirea unei variante de compromis, in cadrul a ceea ce se anunta o runda maraton de negocieri. Planul final va trebui aprobat, apoi, de ambele camere.

Desi Obama incearca sa obtina sustinere atat din partea democratilor, cat si din cea a republicanilor, pana in prezent numai trei senatori republicani si-au anuntat sustinerea, dar au avertizat sa o vor retrage in cazul in care vor fi adaugate cheltuieli prea mari.

Planul are nevoie de cel putin 60 de voturi in Senat pentru a nu intampina potentiale greutati procedurale, iar democratii au numai 58 de mandate, mai arata NewsIn. "Daca este foarte costisitor, daca i se adauga din nou cheltuieli inutile, atunci va fi foarte dificil pentru noi sa il sustinem", a subliniat senatorul republican de Maine Susan Collins, care a condus eforturile pentru gasirea unui compromis cu democratii.

Pentru a obtine sustinerea celor trei republicani, Senatul a renuntat la zeci de miliarde de dolari din versiunea initiala, inclusiv la 16 miliarde destinate constructiei de scoli si 40 de miliarde pentru ajutoare directe acordate statelor care se confrunta cu deficite bugetare importante. Insa Obama a anuntat deja ca vrea ca o parte din fondurile pentru scoli sa fie reintroduse.

Liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Steny Hoyer, a avertizat ca negocierile s-ar putea prelungi dincolo de termenul acordat de Obama, pana la mijlocul saptamanii viitoare. Dovada a cat de tensionate se anunta discutiile, senatorul de New York Charles Schummer, democrat, a spus, referindu-se la concedierile recente: "Dupa parerea mea, acest pachet ar trebui sa fie mai orientat spre cheltuielile" pentru crearea de noi slujbe.

Versiunile adoptate de cele doua camere contin reduceri diferite de impozite pentru refacerea pietei imobiliare, distruse de criza, dar si zeci de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructura, pentru serviciile medicale si pentru educatie.

Singur, pachetul de stimulare are putine sanse sa puna din nou pe picioare economia, pentru ca nu se adreseaza problemelor din sectorul financiar. Atat timp cat bancile de confrunta cu pierderi din ce in ce mai mari si obtin cu greu bani din sectorul privat, acordarea creditelor va fi limitata, la fel si cresterea economica. Administratia Obama incearca sa rezolve aceasta problema printr-un program de salvare a sectorului bancar, prezentat marti de secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.

Republicanii au cerut ca planul de stimulare sa se concentreze mai mult pe reducerile de taxe si impozite decat pe cresterea cheltuielilor, care nu va ajuta prea mult economia, din punctul lor de vedere. Dar Obama a respins aceasta cerere, afirmand ca astfel de politici, adoptate de administratia George W. Bush, au contribuit la criza actuala.

Incercand sa obtina sustinerea opiniei publice pentru acest plan, presedintele a mers in Florida marti si se va duce in Illinois in cursul saptamanii.

Planul prezinta riscuri politice mari pentru ambele partide, in conditiile in care circa 838 de miliarde de dolari reprezinta aproape 6% din PIB-ul Statelor Unite si circa 25% din bugetul federal. Alegerile legislative de la mijlocul mandatului vor avea loc peste mai putin de doi ani si fara imbunatatiri in economie, democratii ar putea fi pedepsiti de alegatori si ar putea pierde controlul in legislativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.