Wall Street a primit cu ingrijorare imbinata cu resemnare decizia administratiei Obama de a plafona salariile directorilor bancilor si companiilor care primesc ajutor de la stat. In acest context, analistii avertizeaza in legatura cu un posibil exod al talentelor.

Administratia Obama le-a cerut societatilor care primesc ajutoare de la stat pentru a face fata crizei financiare sa limiteze salariile anuale ale directorilor lor la 500.000 de dolari, adica o "scadere enorma" pentru multi dintre ei, potrivit lui Don Lindner, specialist in salarii la WorldatWork, asociatie specializata in resursele umane. Aceasta suma este "foarte, foarte mica", subliniaza Lindner, precizand ca "foarte putini directori castiga atat de putin".

Trezoreria a anuntat ca aceasta plafonare se aplica numai in cazul bancilor care au beneficiat de un ajutor "exceptional", relateaza NewsIn, citand AFP. Dar New York Times scrie ca directorii Citigroup si Bank of America, oferite de Trezorerie drept exemple de banci care au facut obiectul unui astfel de ajutor, au obtinut in 2007 trei miloane, respectiv 20 de milioane de dolari.

"Guvernul federal are dreptate ca vrea sa isi protejeze investitia", admite Lindner. Dar "a fi prea restrictiv ar putea duce la plecarea talentelor, de care (bancile - n.red.) au nevoie pentru a se reface dupa criza si pentru a rambursa (banii - n.red.) autoritatilor", a avertizat el.

Trezoreria a explicat ca aceste masuri sunt destinate sa asigure faptul ca fondurile publice sunt utilizate "in interesul public" si pentru obtinerea de "castiguri private nepotrivite". Autoritatile spera astfel sa "gaseasca un punct de echilibru intre nevoile de supraveghere (...) a remuneratiei directorilor si necesitatea de a atrage talente".

Aceste noi restrictii se adauga limitarilor impuse deja de planul de salvare de 700 de miliarde de dolari pus la punct in toamna de administratia precedenta, pentru a evita implozia sectorului financiar, de exemplu interzicerea acordarii de bonusuri de plecare.

Masurile au intervenit pentru a raspunde nemultumirii din ce in ce mai mari a opiniei publice fata de excesele de pe Wall Street, denuntate vehement si de congresmeni si de presa.

Obama si-a inasprit saptamana trecuta tonul, dupa publicarea unor informatii potrivit carora Merrill Lynch le-a oferit angajatilor sai prime de sfarsit de an in valoare totala de patru miliarde de dolari, in pofida pierderilor imense suferite, in urma carora a fost achizitionata de Bank of America. La randul ei, o alta banca, Wells Fargo din California, care a primit recent 25 de miliarde de dolari de la stat, a fost nevoita sa anuleze un sejur luxos la Las Vegas pentru directorii sai, dupa ce informatiile privind aceste planuri au fost publicate in presa. Cu cateva zile inainte, si Citigroup s-a vazut constransa sa renunte la achizitionarea unui avion privat.

"Este o decizie politica logica" din partea administratiei, au afirmat analistii de la Morgan Keegan. "Nu poti sa iti iei un partener de afaceri si sa nu te astepti sa aiba un cuvant de spus", au adaugat ei.

Decizia intervine "dupa mai multi ani in care companiile care se indreptau spre faliment le plateau directorilor lor salarii de mai multe milioane" de dolari, a spus si Mace Blicksilver, directorul Marblehead Asset Management. El a avertizat, insa, in legatura cu posibile repercusiuni ale unor astfel de masuri: "Daca un trader are de ales intre o banca finantata de stat si o banca mai mica, unde va merge? Ar putea determina aceste societati sa se mute in tari unde vor fi mai putin reglementate", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.