Rusia si Ucraina au dat din nou emotii duminica seara Europei, presedintele rus Dmitri Medvedev ordonand ca protocolul pentru instituirea misiunii de observare a gazului rusesc sa nu fie aplicat, dar Kievul a fost de acord in cele din urma sa renunte la adaugirile contestate de Moscova la document.

Medvedev a apreciat duminica seara ca acordul pentru supravegherea tranzitului rus prin Ucraina este nul din cauza anumitor clauze si anexe aduse de partea ucraineana la textul deja semnat de Moscova, potrivit NewsIn. In urma unui telefon de la presedintele Comisiei Europene, sefa Guvernului ucrainean a fost de acord sa semneze din nou documentul fara nicio adaugire.

Potrivit AFP si Reuters, nemultumirea Moscovei a fost starnita de o mentiune adaugata de mana pe textul acordului, langa semnatura reprezentantului Ucrainei, care se refera la o declaratie atasata sau care ar urma sa fie data publicitatii.

"Aceste clauze si anexe sunt o incalcare a intelegerilor asupra carora s-a convenit anterior. Aceste actiuni sunt indreptate, in fond, spre anularea intelegerilor convenite de control al tranzitului de gaz si poarta un caracter provocator", a declarat Medvedev intr-o intalnire cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. Medvedev a mai spus ca documentul va fi pus in aplicare dupa eliminarea elementelor adaugate de partea ucraineana.

Potrivit ministrului rus de externe, textul declaratiei ucrainene anexate nu a fost prezentat, insa partea rusa a luat cunostinta de continutul acestuia. "Textul documentului contine afirmatii minciunoase, in special ca Ucraina nu a furat gaz, ca gazul de tranzit a fost livrat catre Europa, mai contine prevederi care contrazic documentul semnat de noi (Rusia) cu UE", a declarat Lavrov la intalnirea cu Medvedev.

Potrivit Reuters, in declaratia atasata se afirma ca Ucraina nu a sustras din gazul destinat europenilor si nu are datorii fata de Gazprom - problema afla la originea crizei dintre cele doua tari. Declaratia arata si ca Rusia trebuie sa furnizeze Ucrainei gaz suplimentar din motive tehnice, pentru a mentine presiunea in sistemul de conducte, o cerere pe care partea rusa o va respinge in lipsa unui acord bilateral cu privire la pretul gazului rusesc pentru ucraineni in 2009.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a telefonat premierului rus Vladimir Putin duminica seara. Potrivit agentiilor ruse de presa, Putin i-a spus lui Barroso ca adaugirile Ucrainei sunt "inadmisibile". "Putin a atras atentia interlocutorului sau asupra faptului ca orice adaugiri la protocolul semnat la Moscova de reprezentantii Rusiei si Uniunii Europene, al caror continut nu a fost coordonat cu partea rusa, sunt inadmisibile", potrivit serviciului de presa al Guvernului rus. Tot Putin ar fi propus o reuniune pentru luni la Bruxelles, intre oficiali rusi si europeni, pentru a gasi o solutie la criza. Dupa Barroso, si premierul ceh Mirek Topolanek i-a telefonat lui Putin, spunandu-i ca declaratia ucraineana nu obliga in niciun fel Rusia. Putin i-a replicat ca vrea un document fara anexe si adaugiri.

Comisia Europeana a reactionat apreciind ca declaratia ucraineana nu schimba cu nimic continutul acordului semnat de Kiev si Moscova, dar fara a-i divulga continutul. "Consideram ca aceasta declaratie nu schimba nimic" din acordul pentru reluarea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei, spre Europa, "si ca livrarile trebuie deci sa fie reluate imediat ce va fi posibil, asa cum fusese prevazut", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului pentru energie, Ferran Tarradellas, comentand noul blocaj.

Dupa cateva ore, Tarradellas a anuntat ca Ucraina va semna din nou acordul pentru supravegherea tranzitului de gaz rusesc catre Europa pe teritoriul sau, de aceasta data fara adaugirile contestate de Moscova. Dupa discutia cu premierul rus Vladimir Putin, "presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a telefonat premierului ucrainean Iulia Timosenko si a obtinut ca aceasta sa separe cele doua documente si ca declaratia ucraineana (contestata de Moscova) sa fie distincta de acord, care va trebui semnat din nou", a declarat pentru AFP Ferran Tarradellas. El a subliniat ca Bruxelles-ul considera in continuare ca declaratia nu modifica in niciun fel acordul.

Protocolul pentru infiintarea misiunii de observare fusese semnat sambata de Rusia, in cadrul unei vizite a premierului ceh Mirek Topolanek, care a plecat apoi la Kiev, unde liderii ucraineni au semnat la randul lor textul in noaptea de sambata spre duminica.

In cursul zilei de duminica a persistat confuzia in legatura cu documentul semnat de Kiev, noteaza NewsIn. Agentia ITAR-TASS prezentase duminica dimineata cinci puncte asupra carora a insistat premierul ucrainean in declaratiile facute sambata noapte, dupa semnarea protocolului de acord, si pe care Moscova le respinge ferm. Potrivit sursei citate, Kievul a insistat ca Ucraina a fost si ramane un partener de incredere ca tara de tranzit a gazului catre Europa; Ucraina nu a prelevat ilegal gaz incepand cu 1 ianurie, tot volumul de gaz fiind tranzitat catre Europa; Ucraina nu are datorii si a achitat sumele pentru gazul livrat de Moscova in 2008; Ucraina a fost initiatorul convocarii expertilor internationali pentru monitorizarea sistemului ucrainean de transport al gazului; Ucraina a fost si ramane parte constructiva in negocierile cu Rusia pana la semnarea intelegerii pentru anul 2009 sau a unui acord strategic in baza memorandumului semnat in octombrie 2008 (de premirul rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko - n.r.).

Agentia ucraineana UNIAN a relatat ca premierul Timosenko a prezentat aceste puncte in conferinta de presa de sambata noapte facand observatia ca Ucraina a semnat protocolul de acord avand in vedere aceste aspecte. Unele agentii de presa ruse au spus insa ca aceste puncte ar fi fost introduse in acordul semnat sambata seara la Kiev, iar mass-media din Rusia sublinia ca nu se cunoaste continutul protocolului semnat la Kiev.

Semnarea acordului pentru supravegherea tranzitului de gaz rusesc spre Europa pe teritoriul Ucrainei este indispensabila pentru reluarea livrarilor spre UE, sistate de cinci zile din cauza conflictului ruso-ucrainean.

Duminica, presedintele rus a conditionat din nou reluarea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina catre Europa de existenta unui document unic de infiintare a comisiei de monitorizare si de prezenta reala a observatorilor in punctele unde se va face monitorizarea. "In primul rand, existenta documentului semnat de toate partile (Ucraina, Rusia si UE - n.r.) sa corespunda textual cu cel semnat de partea rusa", a atras atentia Medvedev. "In al doilea rand este vorba despre prezenta reala a observatorilor la statiile unde se va face monitorizarea – la granita ucraineana si la depozitele subterane de gaz", a adaugat Medvedev, citat de RIA Novosti.

Observatorii - europeni si ucraineni - , inclusiv jurnalistii, au ajuns insa deja la granita ruso-ucrainana la o statie de pompare a gazului rusesc catre Ucraina, potrivit agentiilor de presa.

Mai multe tari din Europa Centrala si Balcani care nu au rezerve proprii de gaz s-au confruntat saptamana aceasta cu grave dificultati. Mii se persoane au ramas fara incalzire in plin val de frig.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.