Pe fondul cresterii numarului de someri, statele americane au dificultati in a plati ajutoarele cuvenite valurilor de disponibilizati, astfel incat unele state au cerut guvernului federal sa acorde imprumuturi sau sa creasca taxele percepute de la angajatori, titreaza cotidianul New York Times.

Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiei Fortei de Munca din SUA (the National Association of State Workforce Agencies), 30 de state vor ajunge in cateva luni la fundul sacului destinat platii ajutorului de somaj, Indiana si Michigan epuizandu-si deja toate resursele financiare.

Banii pentru plata somajului provin din taxele platite de angajatori, acestea variand de la stat la stat. Pentru a se proteja de perioadele de criza, unele state constituiau fonduri de investitii pentru a putea plati somajul garantat de statul federal. In acest moment, fondul de investitii al statului Indiana a intrat in insolventa, cu toate ca s-a imprumutat de la Washington DC de doua ori in ultima luna. Previziunile pentru 2009 nu sunt imbucuratoare – Indiana se asteapta sa primeasca un imprumut de 330 milioane de dolari.

Statul Michigan, care s-a imprumutat de-a lungul timpului de la guvern de aproape 509 milioane de dolari, nu isi poate plati datoria si nici nu mai poate acorda beneficiile de pe urma disponibilizarilor. In luna ianuarie a anului 2009, rata somajului va atinge 9%, obligand statul sa aplice unor angajatori “taxa de solventa”.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.