Criza creditelor subprime ce a izbucnit in Statele Unite ale Americii anul trecut s-a extins rapid in toata lumea si a dus la falimentul unor giganti economici mondiali. Practic, criza inseamna un lant de evenimente generate de aceeasi cauza, dar pe parcursul acestui an au fost cateva momente semnificative pentru evolutia ulterioara a pietelor financiare, pe care Wall-Street le-a analizat impreuna cu Tony Romani, romanul care face investment banking la Freeman&Co.

  • 16 martie - JPMorgan Chase cumpara banca de investitii Bear Stearns

JPMorgan Chase & Co a anuntat, pe 16 martie, ca va cumpara rivalul Bear Stearns pentru o suma de doar doi dolari pe actiune, pretul bancii americane de investitii, aflata in centrul crizei creditelor, ridicandu-se astfel la numai 236 milioane dolari. Preluarea, care beneficiaza de sustinerea Federal Reserve, a sistemului american de banci centrale si a Ministerului de Finante, subliniaza riscurile cu care se confrunta momentan bancile si companiile financiare americane, intr-o perioada in care criza ipotecara americana se adanceste.

Valoarea foarte redusa a ofertei - cu peste 90% sub pretul de inchidere de vineri a titlurilor Bear Strearns - ridica intrebari despre valoarea reala a bancilor de pe Wall Street.

La cateva minute dupa anunt, Fed a redus de urgenta rata de refinantare, cu care ofera bani direct bancilor de pe Wall Street, insa aceasta decizie nu a reusit sa calmeze investitorii.

JP Morgan a cumparat Bear Stearns cu garantii ca Fed va acoperi pierderi de pana la 30 de miliarde. A fost prima miscare dintr-un sir lung ce avea sa urmeze. Desi pretul negociat initial a fost de $2 pentru o actiune, tranzactia a fost incheiata la un pret de $10 mai mare, a explicat Tony Romani, pentru Wall-Street.

  • 7 septembrie - Bancile Fannie Mae si Freddie Mac sunt nationalizate
In prima parte a lunii septembrie, guvernul American a preluat controlul asupra companiilor, cele mai mari surse de finantare pentru locuinte din Statele Unite, pe motiv ca pierderile ipotecare din ce in ce mai mari inregistrate de firmele sponsorizate de guvern le impiedica sa isi indeplineasca misiunea de a sustine piata ipotecara in siguranta. "Falimentul oricareia dintre ele ar provoca o mare criza in pietele financiare, atat in Statele Unite, cat si pe plan international", declara secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, explicand motivatia masurilor extraordinare luate de guvern.

Mai multe date despre cum s-a declansat criza economico-financiara si urmarile ei, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.