Uniunea Europeana trebuie sa finalizeze, la summitul de joi si vineri, un plan de relansare coordonat in fata recesiunii, dar principalele tari membre nu se inteleg asupra a ceea ce trebuie facut, tensiunile fiind clare intre Germania, pe de o parte, si Franta si Marea Britanie, de cealalta parte.
Sefii de stat si de guvern europeni, care se reunesc joi si vineri la Bruxelles, ar trebui sa valideze ideea de a injecta 200 de miliarde de euro in economie, aprobata cu rezerve de ministrii de finante europeni saptamana trecuta, relateaza AFP.

Obiectivul, propus de Comisia Europeana, este reluat intr-un proiect de text care va fi supus aprobarii. Planul, care ar trebui sa tina cont de "situatia de fiecarei tari (...) se sprijina pe un efort bugetar ce reprezinta in total cel putin 1,5% din PIB-ul Uniunii Europene", arata textul. Dar aducerea in discutie a unui obiectiv de "cel putin 1,5%", sugerand ca efortul european ar putea merge si mai departe, provoaca o dezbatere. Unele state, precum Cehia si Slovacia, au emis rezerve, potrivit unei surse europene, potrivit NewsIn.

Guvernele au dezacorduri si mai mari asupra impartirii efortului si a naturii precise a acestuia. Franta si Marea Britanie in special, care au anuntat planuri de 26, respectiv 23,5 miliarde de euro, militeaza pentru un plan foarte ambitios, dorinta afisata din nou luni la Londra, la un minisummit al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si premierul britanic Gordon Brown. Insa alte tari, in special Germania, cer ca promisiunile de actiune sa fie cat mai putin constrangatoare posibil. Berlinul refuza sa plateasca pentru altii.

Tensiunile dintre Franta si Marea Britanie, pe care criza economica a parut sa le apropie, si Germania au fost puse in evidenta luni, cancelarul german Angela Merkel nefiind invitata la Londra. Berlinul nu si-a ascuns nedumerirea, desi Brown si Sarkozy au negat in mai multe randuri orice diferend cu Merkel. "Nu mi se pare bine ca cei trei sa se intalneasca singuri, in lipsa cancelaruui", a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

Germania a adoptat un plan de relansare de 31 de miliarde de euro pe doi ani, dar partenerii din UE ar dori sa mearga mai departe. Germania refuza, cancelarul Merkel nedorind sa riste o crestere a deficitelor, in conditiile in care se va confrunta cu alegeri in 2009.

La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice Joaquin Almunia a lansat luni o intepatura guvernelor care nu vor sa isi deschida mai larg punga. El a declarat ca planurile de relansare anuntate pana in prezent sunt insuficiente si a invitat tarile membre sa mai faca un efort.

Pe de alta parte, principalele tari europene au divergente si in privinta masurilor precise ce trebuie luate.
Astfel, Germania se opune, ca si Polonia si Olanda, unei propuneri a Comisiei Europene vizand folosirea a cinci miliarde de euro din fonduri necheltuite de la bugetul UE pentru relansare. Berlinul nu este de acord nici ca planul sa mentioneze explicit reducerea TVA-ului printre masurile ce trebuie luate pentru a contracara recesiunea, iar aceasta parte a textului este inca supusa dezbaterii. Germania este in conflict in acest dosar cu Franta, care cere de mult timp reducerea TVA-ului in sectorul alimentar. Nicolas Sarkozy ar putea incerca sa negocieze un compromis cu Berlinul in cadrul unui acord mai amplu la summit, potrivit unui oficial francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.