Ceea ce a pornit ca o simpla crestere a creditelor ipotecare in Statele Unite ale Americii s-a transformat in scurt timp in cea mai grava criza financiara de pe glob. Scaderile pietelor de capital la care se adauga neincrederea investitorilor din cauza problemelor cauzate de criza financiara afecteaza unele dintre cele mai mari economii ale lumii.


Scaderea pretului petrolului cu aproape jumatate din maximul atins anul trecut a lovit puternic companii exportatoare de pret, aurul negru fiind motorul economiei Braziliei. Bursa de Valori din Brazilia inregistreaza pierderi importante, de peste 44%, din cauza deprecierii semnificative a actiunilor gigantului petrolier Petrobras. In acelasi timp, moneda braziliana, realul, a pierdut in fata dolarului 35% din iulie cand petrolul a ajuns la un nivel maxim record. Inflatia statului este de 5,74% in conditiile in care dobanzile percepute de banci se afla aproape de 14%.


Cresterea economica a tarii a scazut la un minim al ultimilor cinci ani, de 9,74%, dupa ce exporturile s-au redus din cauza cererii globale in scadere. Aceasta micsorare a exporturilor a dus la concedieri masive si la o crestere a ratei de somaj de 4%. "In prezent, situatia este critica si ar putea fi in continuare influentata puternic de criza economica internationala", a declarat ministrul securitatii sociale si resurselor umane, Yin Weimin, citat de presa internationala. El se astepta ca pana la sfarsitul anului rata somajului sa ajunga la 4,5%.


Cea mai mare economie a Europei, Germania, a intrat in recesiune in al treilea trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) contractandu-se cu 0,5%, la 1,85%. Oficialii statului se asteapta ca, si in 2009, economia sa scasa. Indicele increderii consumatorului a ajuns acum pe teritoriu negativ, la -53,5%, dupa o scadere permanenta din vara anului trecut. Guvernul german spera ca planul de salvare de 642 miliarde de dolari sa sprijine sistemul bancar al natiunii, rata dobanzii de referinta ajungand la 3,25%, in timp ce inflatia se afla in jurul valorii de 3%.


Aceasta mica tara este una dintre cele mai afectate tari din Europa, intreg sistemul economic al tarii fiind foarte aproape de colaps din cauza crizei globale. In luna octombrie, Bursa de Valori, care pierduse 45,81% de la inceputul anului, si banca centrala au intrat in faliment. Moneda nationala, krona, a pierdut in fata dolarului aproape 50% in ultimele sase luni, iar inflatia a ajuns la 7,93%.

Cat de afectate sunt India, Rusia, Japonia, Arabia Saudita sau Africa de Sud aflati din Wall-Street.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.