Casele de amanet rusesti infloresc in contextul in care cea mai mare criza economica mondiala din ultimii 80 de ani a afectat grav Rusia, unde bursele au cazut din mai cu 70%, iar guvernul a promis ca va chelui 200 miliarde dolari, ca sa sustina principalele banci si afaceri, relateaza NewsIn

Pentru Vadim Karasuk, insa, seful celor 16 case de amanet publice din Moscova, afacerile merg bine.

"Imprumutam acum mai multi bani decat altadata, pentru ca bancile dau mai putine credite", a explicat Karasuk, jucandu-se cu o bricheta de aur, in timpul interviului acordat Reuters la spatiosul sediu central din Moscova.

Karasuk a estimat ca unitatile din lantul de case de amanet imprumuta acum in jur de 200.000 de dolari pe zi, adica aproape 15% din totalul creditelor pe care le acorda toate casele de amanet, atat publice, cat si private, din Moscova, comparativ cu 130.000 dolari acum doua luni.

"Inainte aveam clienti mai ales batrani care veneau cu lucruri mai ieftine, dar acum au inceput sa vina la noi oameni din clasa de mijloc, cu obiecte valoroase din aur si bijuterii", a spus seful retelei de case de amanet.

Criza globala de lichiditati a ingreunat creditarea in toate partile lumii, dar rusii sunt adesea mai rapizi in cautarea unei surse alternative de creditare decat consumatorii din alte tari.

Bancile private au ajuns in Rusia doar dupa colapsul din 1991 al Uniunii Sovietice, iar acordarea de credite de consum nu a demarat decat cu greu, dupa ani intregi.

Astfel, multi oameni au inca amintiri proaspete despre imprumuturile de la camatari, de la rude sau de la prieteni si cauta din nou astfel de solutii.

Inaintea crizei, dobanzile la creditele acordate de bancile rusesti erau mai mari decat in alte economii asemanatoare. De la declansarea crizei, aceste dobanzi au urcat si mai mult, in conditiile in care banca centrala incearca sa sustina capitalul din tara.

Acest lucru ii face pe oamenii ca Irina, o arhitecta intre doua varste cu parul atent coafat, sa se indrepte spre casele de amanet. Irina tocmai a schimbat un inel de aur pe 7.000 de ruble (255 dolari) de care avea nevoie, ca sa completeze suma de 28.000 de ruble necesara cumpararii unui frigider nou.

"Bancile iau o gramada de bani pentru credite si exista intotdeauna diverse alterative", a spus Irina, stand pe o banca sub neonul firmei casei de amanet, doua etaje mai jos de biroul lui Karasuk.

Secole de-a randul, camatarii din Rusia si Europa de Est, cunoscuti drept "zarafi", au dat imprumuturi oamenilor, contra unor garantii de valoare, de obicei bijuterii. Unul dintre marii clasici ai literaturii ruse, romanul "Crima si pedeapsa" din 1866 al lui Dostoievski isi deruleaza firul epic in jurul asasinarii unei camatarese si a surorii sale.

In prezent, valorile mobiliare acceptate ca garantii includ telefoane mobile si masini, care sunt vandute la licitatie daca imprumutul nu este rambursat.

Majoritatea imprumuturilor se cifreaza la cateva sute de dolari, dar Karasuk a spus ca in ultimii ani cateva dintre magazinele sale au imprumutat si 500.000 dolari petru un singur diamant, iar candva au refuzat ca garantie un ou Faberge din secolul al XIX-lea, pentru care se cerea un credit de 1 milion dolari.

In ultimii zece ani, Rusia s-a bucurat de o crestere economica exploziva, sustinuta mai ales de scumpirea energiei si a marfurilor. Nivelul acestor preturi a scazut, insa, facand economia sa para din nou vulnerabila.

Multi rusi se tem de o repetare a crizei din 1998, cand guvernul a intrat efectiv in incapacitatea de plata a datoriilor straine, iar bancile au dat faliment, pierzand economiile oamenilor.

"Diferentele dintre situatia din 1998 si cea de acum sunt mari, insa", a spus Karasuk, tragand tacticos din tigara, asezat in fata portretelor primarului Moscovei, Iuri Lujkov, al presedintelui Medvedev si al premierului Vladimir Putin, mai scrie Reuters.

"In 1998, oamenii amanetau lucruri pentru ca nu erau locuri de munca si aveau nevoie de bani ca sa traiasca", a spus seful lantului de case de amanet, in vreme ce "acum, oamenii au de lucru, dar bancile nu le dau credite".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.