Raportul intocmit de executivul Uniunii Europene a subliniat o serie de divergente privind ritmul de crestere economica din statele ex-comuniste din Europa Centrala si de Est, ce au aderat la Uniunea Europeana in perioada 2004-2007, potrivit NewsIn.

Prezentand estimarile, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia (foto), a declarat ca problemele economice au facut aderarea la zona euro mai atractiva pentru Polonia si alte state, insa a precizat ca nicio tara nu va intruni criteriile necesare, pana in primavara anului 2010.

"Criza financiara a dus la constientizarea riscurilor de a nu face parte din zona euro. Prin urmare, ma astept la o innoire a vointei politice de a pregati statele din afara zonei euro pentru aderare", a spus Almunia.

Comisia a coborat estimarile de crestere economica pentru Polonia, Cehia si Slovacia, insa se asteapta in continuare ca economiile sa inregistreze o crestere anul viitor si in 2010, intr-un ritm puternic in comparatie cu zona euro.