Milioane de oameni din lume visau la o batranete fericita, dar criza financiara le-a redus economiile si, nevoiti sa-si revizuiasca ambitiile in functie de problemele financiare, au hotarat sa continue sa lucreze, asteptand zile mai bune, relateaza NewsIn.

In Australia de exemplu, in ultimele patru luni, un miliard de dolari australieni (600 de milioane de dolari americani) au fost retrasi zilnic de la Casa Nationala de Pensii, din cauza instabilitatii de pe piata.

"Daca oamenii intra in panica si isi retrag activele, isi vor pierde banii in mod ireversibil", a avertizat directoarea generala a Asociatiei pentru Fondurile de Pensii, Pauline Vamos.

In anii favorabili, cand contributiile patronale si salariale afisau rate de rentabilitate de doua cifre, care alimentau sperantele pentru o pensie confortabila, un astfel de scenariu ar fi parut imposibil.

"Este un soc cultural. Copiii generatiei baby boom ar putea deveni copiii disperarii atunci cand vor iesi la pensie"
, a explicat Bernard Salt, demograf la KPMG.

"Cu cateva exceptii, ei au trait 30 de ani de prosperitate, iar acum se anunta timpuri dificile. Au muncit din greu, au platit impozite, si-au facut economii pentru pensie si, dintr-odata, toti banii pe care i-au strand o viata sunt redusi la jumatate", a adaugat Salt.

Potrivit lui Bernard Salt, desi varsta medie de pensionare in Australia este de 58 de ani, aceasta criza ar putea sa-i incurajeze pe multi sa continue sa lucreze si la batranete, "asteptand sa treaca furtuna".

In Statele Unite, degradarea economiei si scumpirea vietii au provocat deja acest fenomen. Cel putin sapte americani din zece, cu varste de peste 45 de ani, se asteapta sa lucreze chiar si dupa ce vor implini 65 de ani, varsta obisnuita de pensionare, potrivit unui studiu recent.

"Generatia baby boom se gandeste ca va trebui sa amane data pensionarii. Iar cei care s-au pensionat deja, considera ca vor trebui sa se intoarca la serviciu" din cauza crizei financiare, a declarat Tim Driver, director al Ritermentjobs. com, un site cu oferte de locuri de munca pentru pensionari.

Nici in Asia, persoanele in varsta de peste 60 de ani nu sunt intr-o situatie mai buna. Incepand din 11 octombrie, saptamanal snt organizate reuniuni ale investitorilor la Singapore, pentru a cere institutiilor financiare sa le ramburseze banii.

O pensionar de 65 de ani a declarat ca va trebui sa-si gaseasca un serviciu cu jumatate de norma, pentru a putea face fata cheltuielilor sale si ale sotiei sale. El se asteapta sa piarda 132.000 de dolari americani din fondurile lui de pensie, investite intr-un produs legat de banca americana Lehman Brothers, care a dat faliment.

In Malaysia, majoritatea persoanelor in varsta care si-au investit economiile se confrunta cu aceeasi situatie.

"In Malaysia sunt putine ajutoare sociale, acesti pensionari nu vor primi pensii complementare si vor trebui sa se intoarca pe piata muncii, desi nimeni nu vrea sa-i angajeze", a declarat Patrick Lim, presedintele Asociatiei Investitorilor din Malaysia.

Sustinator al serviciilor sociale din Hong Kong, Albert Ho, considera ca multi pensionari se afla intr-o situatie grava pentru ca si-au plasat economiile la Bursa sau la fondurile de plasament cu un grad mare de risc. Multi dintre acestia spera sa-si gaseasca din nou un loc de munca, insa adesea in zadar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.