Europa de Est si Asia Centrala nu sunt imune in fata turbulentelor generate de criza financiara mondiala si ar putea sa isi tempereze cresterea economica, au declarat, sambata, oficiali ai Bancii Mondiale, care au adaugat ca aceste regiuni trebuie sa majoreze sumele destinate asistentei sociale.

"Criza se extinde repede la nivel mondial, iar tarile din Europa de Est si Asia Centrala simt efectele, alaturi de restul lumii. Reformele structurale din ultimii ani au vizat stabilizarea unor politici macroeconomice si au ajutat tarile sa se protejeze de efectele crizei pana la un anumit punct. Aceste state sunt mai puternice astazi decat acum 10 ani, dar nicio tara nu este imuna in fata impactului", a spus vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Shigeo Katsu, pe pacursul intalnirii anuale dintre Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI), transmite NewsIn.

Katsu a adaugat ca o incetinire prelungita a economiei in Europa de Vest ar reduce cererea pentru exporturi din Europa de Est si Asia Centrala, mai ales pentru cei care se bazeaza pe exporturi catre primele 15 state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, o temperare economica in Europa de Vest, dar si in Rusia, Kazakhstan si Ucraina, ar lovi economiile cu venituri reduse prin reducerea sumelor de bani care intra in tari de la cei care lucreaza in strainatate.

"Acesti bani trimisi inapoi acasa sunt a doua sursa de finantare externa, dupa investitiile straine directe, si este principala sursa de finantare externa pentru unele tari cu venituri mici sau mici spre medii. De asemenea, impactul va fi simtit in special de cei deja afectati de criza energiei si alimentelor. Din acest motiv, ar trebui sa se acorde atentie sporita pentru a-i proteja pe cei vulnerabili in fata impactului scumpirii costurilor pentru alimente si combustibili, prin majorarea cheltuielilor cu asistenta sociala", a mai spus Katsu.

Economistul-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Pradeep Mitra, a spus ca, in ciuda turbulentelor pe pietele financiare, ajustarile s-au facut treptat, pana acum, nu ca o aterizare fortata, chiar daca, pana acum, ordonata, a economiei Estoniei si Letoniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.