Business 26 Mai 2008 23:16
Piata office din Romania si Bulgaria inregistreaza in momentul de fata un decalaj intre cerere si oferta care determina atat inmultirea contractelor de pre-inchiriere, cat si cresterea nivelului chiriilor, se arata intr-un comunicat emis de compania Esop.

"Dupa integrarea in Uniunea Europeana, piata spatiilor de birouri se confrunta cu un dezechilibru intre cerere si oferta, fapt ce favorizeaza inmultirea contractelor de pre-inchiriere, prin care companiile isi securizeaza sediul dorit cu mult timp inainte de finalizarea imobilelor. Aceasta procedura are o influenta pozitiva asupra pietei investitiilor, intrucat numarul mare de cladiri preinchiriate conduce la scaderea riscului investitiei", a declarat Mirela Raicu, manager Office Leasing Department Esop Consulting.
Aceasta a mai adaugat ca "lipsa terenurilor din zonele centrale a condus la cresterea nivelului chiriilor in asa-numitul Central Business District si dinamizarea cererilor pentru zonele secundare".

Bucuresti contra Sofia
Potrivit datelor din comunicat, daca in Bucuresti o cladire de clasa A are chirii cuprinse intre 17 si 24 de euro/mp, la Sofia valorile sunt comparabile, insa usor mai scazute, respectiv 14 -23 euro/mp.

Cele doua Capitale se diferentiaza insa la capitolul oferte: stocul de spatii este in acest moment de 1,7 mil. mp de birouri in Bucuresti si de doar aprox. 850.000 mp in Sofia, zonele secundare cantarind aproximativ 50%, respectiv 40% din totalul ofertei.

Segmentul office a fost caracterizat in ambele orase de extinderi si relocari si intr-o mai mica masura de noile companii intrate pe piata. In Sofia rata de neocupare se mentine inca ridicata - aproximativ 5.5%, in comparatie cu cea inregistrata la Bucuresti: 0,02% pentru cladirile de clasa A si 3% pentru cele de clasa B si C. Capitala Bulgariei manifesta o cerere mai redusa de imobile clasa A, intrucat o serie de astfel de proiecte au fost livrate in al doilea trimestru al anului curent, determinand inregistrarea unei rate de neocupare mai mare comparativ cu spatiile de clasa B. Cat priveste sectorul IMM-urilor, Raicu a afirmat ca la Sofia acestea au fost extrem de active pe segmentele 150-350 mp, in vreme ce la Bucuresti aceste companii s-au confruntat cu o lipsa acuta a spatiilor disponibile cauzata de numarul redus al ofertelor, dar si de atitudinea proprietarilor, care nu agreeaza intotdeauna varianta inchirierii de suprafete mici si medii.

Avand in vedere ca asistam la o evolutie a pietei office atat in Romania cat si in Bulgaria, clientii au evoluat si ei, drept urmare au devenit mai pretentiosi si asteapta un nivel calitativ superior.

Cei mai multi dintre ei aleg proiecte complexe, localizate aproape de centrul orasului, preferinta justificata de complexitatea facilitatilor oferite: galerii comerciale, restaurante, cafenele, locuri de relaxare.

Un exemplu edificator in acest sens este succesul urias de care s-au bucurat parcuri de afaceri precum Sema Parc, unde primele doua cladiri de birouri au fost pre-inchiriate aproape integral cu mai mult de 1 an inainte de finalizare.

Aceste 2 piete se vor maturiza in 3- 4 ani
Nivelul ridicat al cererii atrage in continuare investitori in cele doua capitale, ce se vor transforma in decurs de 3-4 ani din piete emergente in piete mature, capabile sa genereze oferte pentru toate categoriile de companii, dezvoltand proiecte care sa reduca cheltuielile de mentenanta si sa creasca nivelul de confort asigurat angajatilor.

In prezent, aceste piete se caracterizeaza prin dinamismul segmentului de birouri in ciuda faptului ca in capitalele ambelor state livrarea mai multor proiecte de anvergura este asteptata in perioada 2008 - 2010.

Bucuresti
Chiriile sunt cuprinse intre 17 si 24 euro/mp
Stocul de spatii de birouri este 1,7 mil. mp
Rata de neocupare este aproximativ 0,02%

Sofia
Chiriile sunt cuprinse intre 14 -23 euro/mp
Stocul de spatii de birouri este 850.000 mp
Rata de neocupare este aproximativ 5.5%


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.