Business 22 Mai 2008 23:57
Desi un sfert din populatia Romaniei intentioneaza sa achizitioneze o locuinta, doar o mica parte din aceasta are si fondurile necesare.

Aproximativ 400.000 de romani, adica 7,5% din cei care au nevoie de o casa, isi pot permite achizitionarea unei locuinte, arata un studiu al Unicredit. „Numarul mare de cumparatori potentiali, respectiv 50%, este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectiva de crestere“, se precizeaza in studiu. Cercetarea a fost realizata pe 1.000 de persoane, cu varste de peste 15 ani, care locuiesc in marile orase.

Potrivit calculelor bancii, bazate pe datele Institutului National de Statistica privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populatie isi permite sa cumpere o locuinta, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentantii UniCredit la prezentarea studiului.

Principalul scop al achizitiei unei locuinte este uzul personal, in timp ce alte optiuni, dar cu ponderi foarte mici, sunt inchirierea, pentru copii, pentru investitie si pentru a avea o a doua locuinta, potrivit MEDIAFAX. Achizitia unei a doua locuinte si cumpararea unei case ca forma de investitie sunt luate in calcul mai ales de persoanele in varsta si cu venituri mari.

Preturile imobiliare din Bucuresti sunt printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii Capitalei fiind nevoiti sa plateasca echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpara un metru patrat construit, mai arata studiul UniCredit. Astfel, un metru patrat intr-o locuinta deja folosita costa anul trecut in Bucuresti, in medie, 2.177 euro, mult peste nivelul din Riga, unde aceeasi suprafata se vindea cu un an mai devreme, in medie, cu 1.372 euro.

Pentru salariul mediu, UniCredit a luat in calcul datele privind castigurile medii pe anul trecut publicate de Institutul National de Statistica (INS). In ceea ce priveste locuintele noi din Bucuresti, un metru patrat costa anul trecut, in medie, 2.475 euro, fata de 1.779 euro in 2005, arata acelasi studiu al grupului financiar italian. Economistii UniCredit vad, de altfel, anumite semne ca piata imobiliara din Bucuresti ar putea suferi o temperare in perioada urmatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.