Business 22 Mai 2008 23:41
Un sfert din romani vor sa cumpere o locuinta in urmatorii 10 ani, insa doar 7,5% dintre ei isi permit acum sa ia un credit.
Peste 5 milioane de romani do­resc sa-si cumpere o casa in viitorii 10 ani, insa putin peste 400.000 de persoane au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se ara­ta intr-un studiu al UniCredit Tiriac Bank. Potrivit calculelor bancii, bazate pe datele Institutului National de Statistica privind ni­ve­lul veniturilor lunare, 10% din po­pu­latie isi permite sa cumpere o lo­cu­inta, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentantii UniCre­dit. “Numarul mare de cumparatori potentiali, respectiv 50%, este re­pre­zentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectiva de crestere”, a declarat Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Ti­riac Bank. Previziunile pentru pe­rioa­da urmatoare sint si mai putin op­timiste. Numarul persoanelor care isi permit sa achizitioneze o locuinta ar putea sa scada, avind in vedere cres­­terea costului de finantare. “Ma­jo­rarea costurilor de refinantare ale ban­cilor combinata cu cresterea ne­vo­ii de finantare externa si de­pre­cie­rea monedei nationale pot conduce la un risc mai ridicat si la o deteriora­re gradata a capacitatii de fi­nan­ta­re a populatiei”, a declarat Pal.

PREFERINTE. Principalul scop al achizitiei unei locuinte este uzul personal, in timp ce numai 12% vor sa cumpere o locuinta pentru investitie. Achizitia unei a doua locuinte si cumpararea unei case ca forma de investitie sint luate in calcul mai ales de persoanele in virsta si cu venituri mari. Analistii UniCredit spun ca dezvoltatorii de an­sambluri re­zidentiale din Romania se adre­sea­za in prezent populatiei cu venituri mari, in conditiile in care su­pra­fata utila medie depaseste 100 de metri patrati la apartamentele noi. in Bucuresti.
.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.