Business 21 Mai 2008 14:21
In urma cu cativa ani, aproape toate imobilele si terenurile high-end erau achizitionate de cumparatori din fonduri proprii; in ultimul an insa, in general doar 40 - 60% din valoarea acestora este achitata din fonduri proprii, restul fiind acoperit prin credite bancare, ceea ce demonstreaza o data in plus faptul ca piata romaneasca preia din ce in ce mai multe caracteristici ale pietelor occidentale.
“Din ce in ce mai multe persoane care cumpara proprietatii de lux de peste 750.000 euro le achita partial prin credite bancare”, sustine Jeni Dragomir, presedintele companiei imobiliare Perfect Casa.

Imobilele de lux din Bucuresti, situate in general in centrul si nordul Capitalei, au inregistrat cresteri spectaculoase de preturi in ultimii ani, de peste 500-600%, daca luam ca an de referinta 2003, de exemplu.

“Nu cred ca marile cresteri de preturi reprezinta motivul principal pentru care cei care achizitioneaza imobile de lux recurg din ce in ce mai mult la credite; cred ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani au inteles ca suma pe care ar fi depus-o ca sa achite o proprietate poate fi investita astfel incat sa aduca profituri care depasesc dobanda platita bancii pentru un credit echivalent”, a precizat Jeni Dragomir.

“In plus, in ultima perioada am constatat o crestere semnificativa a numarului de manageri romani - in general din companii multinationale, carora pachetele salariale pe care le primesc le faciliteaza accesul la proprietati din clasa lux, achizitionate prin credite”, a completat Presedintele Perfect Casa.

Specialistii in resurse umane estimeaza ca, in 2008, salariile medii pe segmentele de top si middle management vor continua sa creasca, cu marje cuprinse intre 9 si 15%, astfel incat un general manager la o companie mare ar putea ajunge la un castig lunar brut de cca 13.500 euro, iar managerii din esalonul urmator- marketing, vanzari etc - pana la 6.300 euro pe luna, la care se adauga pachetele de compensatii si beneficii.


Despre autor:

YourMoney

Citeste articolul integral in YourMoney

Sursa: YourMoney


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.