Business 14 Mai 2008 00:10
Piata rezidentiala din Capitala da semne de maturizare ca raspuns la criza imobiliara manifestata in ultimele luni. Evolutia preturilor si a vinzarilor va fi urmarita lunar de un indice care va oferi date clare pentru cei interesati.

Cumparatorii, vinzatorii, dar si dezvoltatorii de proiecte re­zidentiale vor avea, in sfir­sit, un barometru fidel al pietei imobiliare bucurestene. Vor sti care sint cartierele preferate de cei aflati in cautarea unei locuinte, cite tranzactii si la ce preturi au fost realizate in fiecare cartier, cite blo­curi noi se construiesc in fiecare zona a Capitalei. Indicele de monitorizare a pietei rezidentiale va fi lansat la sfirsitul lunii mai, o data cu o bursa virtuala a pietei imobiliare, prin in­termediul careia cei interesati vor pu­tea sa se familiarizeze cu in­ves­titiile in aceasta piata. “Daca pina acum majoritatea opiniilor legate de piata imobiliara din Romania erau bazate in principal pe zvonuri sau pareri personale, prin acest indice dorim sa le oferim celor interesati de aceasta piata dinamica un instrument obiectiv de analiza a evolutiei preturilor si tendintelor viitoare”, a declarat Ilinca Paun, directorul de­partamentului rezidential al Colliers, compania care introduce in premiera in Romania indicele de monitorizare a pietei rezidentiale.

CERERE IN RECESIUNE. Dezvoltatorii vor sa aiba informatii mai clare despre evolutia preturilor pe anumite zone, avind in vedere recesiunea care se manifesta din acest an pe piata imobiliara din Ca­pitala. “Atunci cind un dezvoltator vede ca preturile cresc lunar cu 4%-7%, el poata sa concluzio­neze ca vor mai creste si ca poate sa construiasca in zona respectiva. Daca vede o stagnare a preturilor pe anu­mita zona, el intelege ca acolo oferta pare sa ajunga din urma cererea”, spune Ilinca Paun. Lucrurile par sa evo­lueze diferit pe piata apartamentelor vechi, fata de cea a apartamentelor noi. Analistii imobiliari spun ca pe piata locuintelor construite inainte de 1990 s-au inregistrat putine tranzactii in acest an si pun aceasta situatie pe evolutia defavorabila a leului in raport cu euro.

OFERTA IN CRESTERE. Dezvoltatorii de locuinte noi nu mai pot sa dea inapoi si sint nevoiti sa lanseze pe piata proiectele pentru care au achizitionat teren si au ob­ti­nut finantare de la banci in urma cu luni bune, pentru ca, la rindul lor, au de platit rate pentru creditele ob­ti­nute. Asa ca au inceput sa caute so­lutii, cum ar fi reducerea su­pra­fe­telor apartamentelor, pentru ca pre­tul sa scada, reducerea marjelor de profit, vinzarea apartamentelor la ro­su. Acum, proiectele noi lansate por­nesc cu marje de profit de 25%, comparativ cu nivelul de 100%, care se inregistra in urma cu doi-trei ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.