Daca pana acum, pre-inchirierea spatiilor de birouri reprezenta cea mai intalnita solutie aleasa de firmele multinationale si de companiile locale medii si mari, incepand cu sfarsitul lui 2007 aceasta optiune devine tot mai interesanta si pentru o parte a IMM-urilor, arata analistii companiei Esop.
Potrivit Esop, atat in cazul companiilor multinationale, cat si pentru IMM-uri optiunea pre-inchirierii reprezinta din ce in ce mai mult o solutie viabila de a securiza un spatiu care sa ofere atat angajatilor, cat si companiilor, confortul dorit si perspectiva unei dezvoltari constante.

"Pe fondul cresterii cererii venite din partea IMM-urilor pentru cladiri de birouri sau chiar si pentru vile, cu spatii bine impartite si cu locuri de parcare suficiente, credem ca in urmatoarele 18-24 luni, IMM-urile trebuie sa ia in calcul din ce in ce mai des solutia pre-inchirierii atat in cazul vilelor (pe acest segment pre-inchirierea fiind posibila cu 4-6 luni in avans), cat mai ales in cazul cladirilor de birouri, unde demersurile ar trebui initiate cu minim 6-8 luni in avans", sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Esop.

Reprezentantii Esop mai spun ca, desi exista perceptia ca in Bucuresti se construieste mult, oferta de spatii de birouri nu tine pasul cu cererea si exista in continuare un decalaj care face sa creasca din ce in ce mai mult presiunea securizarii spatiilor de calitate.

"Pentru solicitari de 300-900 mp, cladirile de birouri de talie medie sunt inca putine pe piata, iar proiectele de dimensiuni mari, cum ar fi parcurile de afaceri, ofera alternative limitate, pentru ca merg aproape intotdeauna pe inchirierea spatiilor cu 6-9 luni in avans. Cat despre companiile ce vizeaza suprafete mari, intre 2.000-5.000 mp sau mai mult, studierea alternativelor relocarii ar trebui realizata cu minimum 9-12 luni inainte", mai spun analistii imobiliari.

In ceea ce priveste chiriile disponibile in prezent atat pentru pre-inchirierea, cat si inchirierea de spatii de birouri, acestea se incadreaza intre 12 si 24 de euro/mp, plus TVA, in functie de zona si tipul cladirii de birouri si de perioada de pre-inchiriere (cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare).

Astfel, chiria in imobile clasa A sau B+, aflate in zone ultra-centrale este de 17-19 euro/mp, plus TVA, in cazul unor contracte de pre-inchiriere cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, si de 19-24 euro/mp in cazul inchirierii cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare.
In parcurile de afaceri sau proiectele mixte/integrate din zonele central-nord si central-vest, chiria este de 15-17 euro/mp plus TVA in cazul unor contracte de pre-inchiriere cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, si de 16-18 euro/mp in cazul inchirierii cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare.
Cele mai mici preturi sunt in parcuri de afaceri sau proiectele mixte/integrate din zonele central-est si est unde chiria este de 12-14 euro/mp plus TVA in cazul unor contracte de pre-inchiriere cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, si de 14-16 euro/mp in cazul inchirierii cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare.

"Cheltuielile de intretinere si chiria locurilor de parcare precum si TVA-ul se calculeaza separat. Credem ca aceste valori se vor mentine in urmatoarele 12-18 luni, cu o usoara tendinta de crestere (de 10-15%) pentru locatiile din zona centru-nord, care dispun de acces la metrou si locuri de parcare", mai spun cei de la Esop.

Spatiile de birouri derulate pana la sfarsitul 2007 au ajuns la circa un milion de metri patrati, iar estimarile companiei indica faptul ca pana la sfarsitul acestui an, se va ajungem la peste 1,4 milioane mp. Zonele preferate pentru constructiile de birouri raman: Nord, adica Baneasa, Pipera si Barbu Vacarescu, cu preponderenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.