Valoarea vechilor vile boieresti din Bucuresti a crescut in ultimii trei ani in medie cu 100%, iar factorii care influenteaza evolutia pretului sunt in continuare reprezentati de locatie, arhitectura si de starea cladirii.

Valoarea vilelor vechi din Capitala s-a dublat in ultimii trei ani "Pe segmentul vilelor vechi boieresti de pe piata bucuresteana, cel mai usor se tranzactioneaza cele a caror valoare nu depaseste doua milioane de euro. Peste aceasta suma, numarul de potentiali clienti este mai redus, astfel incat procesul de vanzare - cumparare decurge mai lent, respectiv pot trece 4- 8 luni de la lansarea ofertei pana la incheierea tranzactiei. In schimb, pe categoria clientilor cu un buget de pana la un milion de euro sunt preferate imobilele noi, in special in zona de nord a Capitalei", sustine presedintele companiei imobiliare Perfect Casa, Jeni Dragomir.

Potrivit reprezentantilor Perfect Casa, o vila deosebita ca stil arhitectural, situata in Piata Romana, de exemplu, poate ajunge la 4.000-5.000 euro/ mp construit, la care se adauga pretul terenului, in timp ce in zonele semicentrale, vilele nerenovate ajung la 1.500 euro/mp. "Putem spune ca, in cazul imobilelor vechi (cu stil), pretul mediu este de circa 3.000 euro /mp", a mai precizat presedintele companiei imobiliare.

O vila situata pe Calea Victoriei, renovata si restaurata, cu 530 mp construiti si 325 mp teren, are un pret de circa trei milioane de euro, adica aproape 3.000 euro/ mp de teren si, respectiv, 4.000 euro/ mp construit. Un imobil “stil” din zona Gradina Icoanei, cu o arhitectura deosebita, dar nerenovat, cu o suprafata de 1.950 mp (construiti ) si 794 mp de teren- costa 3,8 milioane de euro, ceea ce inseamna 2.500 euro/ mp de teren si, respectiv, 1.000 euro mp de constructie.

“Dupa modernizare, valoarea caselor poate creste cu 20%, iar in cazul imobilelor cu valoare istorica, unde renovarea se face cu pastrarea stilului initial, cresterea poate depasi 40%", a specificat Jeni Dragomir.

Analistii imobiliari mai spun ca vilele vechi au un potential ridicat nu numai ca valoare tranzactionata, ci si pentru ca pot fi valorificate prin inchiriere- atat pe segmentul birouri, cat si pe cel rezidential.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.