Autoritatile romane vor sa puna la punct o baza de date comuna care va contine informatii despre principalii indicatori de pe piata imobiliara. Daca va fi realizat, proiectul va oferi o "imagine de ansamblu" privind preturile practicate pe piata imobiliara si ar reduce speculatiile.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a cerut centralizarea tuturor tranzactiilor imobiliare incheiate pe piata romaneasca, in vederea eliminarii evaziunii fiscale, dupa ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si reprezentantii Consiliului Concurentei au anuntat ca vor sa intreprinda masuri pentru centralizarea datelor din piata imobiliara.

Vosganian a explicat ca in acest scop va fi creata o baza informatica ce va contine toate tranzactiile imobiliare centralizate de notari, pentru eliminarea oricaror tentative de evaziune fiscala, dar si pentru reducerea caracterului speculativ al pietei, prin "afisarea" preturilor reale practicate.

"Vom face o oglinda a tranzactiilor imobiliare, incat orice posibilitate de evaziune fiscala sa fie eliminata", a afirmat Vosganian.

Semnalul de alarma a fost tras initial de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cel care vede in piata romaneasca un dublu dezechilibru generat, pe de o parte, de caderea pietelor financiare internationale, cu efectul sau de domino care s-a propagat si asupra pietelor imobiliare, iar pe de alta parte, din interior, de o eventuala lipsa de lichiditati a bancilor, data de amploarea creditelor acordate populatiei. Motivul pentru care BNR insista sa existe in piata o statistica precisa a tranzactiilor imobiliare este riscul care ameninta piata bancara, deoarece cea mai mare parte din creditele pentru locuinte (90%) sunt contractate in valuta. Specialistii spun ca situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat in prezent nu exista date statistice de referinta cu privire la tranzactiile si preturile practicate pe piata imobiliara romaneasca, acestea fiind exagerate de cele mai multe ori. "Daca te uiti la statisticile pe segmentul imobiliar, preturile par de speriat si par adecvate doar pentru nordul Bucurestiului", a explicat Isarescu. Potrivit datelor BNR, creditele acordate populatiei pentru locuinte au atins in ianuarie valoarea de 14,5 miliarde lei, din care 1,4 miliarde acordate in lei si 13,482 miliarde lei echivalent in valuta, ceea ce inseamna ca, din totalul creditelor imobiliare acordate, 90, 1% au fost in valuta.

Guvernatorul BNR a aratat ca poarta discutii atat cu Uniunea Notarilor Publici, cat si cu Institutul National de Statistica, pentru realizarea unor statistici privind piata imobiliara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.