In ianuarie si februarie s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de tranzactii fata de aceleasi luni din anul trecut.

Piata imobiliara romaneasca se misca cel putin la fel de alert ca si anul trecut. Asa arata datele oficiale furnizate de Uniunea Notarilor. Potrivit acestora, in primele doua luni ale acestui an au fost incheiate cu 14.000 mai multe tranzactii imobiliare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007. Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca se poate vorbi de un blocaj doar la nivelul apartamentelor de lux.

ia au autentificat in primele doua luni ale acestui an 77.703 tranzactii imobiliare, fata de 63.772, in aceeasi perioada a anului 2007. Potrivit datelor furnizate pentru "Adevarul" de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), impozitul pe tranzactii incasat de notari in primele doua luni ale acestui an s-a ridicat la 175 milioane de lei (n.r. - 52,4 milioane de euro, calculat la un curs mediu de 3,3373 lei/euro, pentru anul 2007), cu aproximativ 40 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Piata imobiliara se afla departe de un blocaj. Desi au existat incertitudini privind TVA-ul pe care trebuie sa-l achite anumite categorii de contribuabili, iar preturile din piata au evoluat continuu, numarul tranzactiilor imobiliare incheiate in prima parte a acestui an este mai mare decat anul trecut", a declarat, pentru "Adevarul", Viorel Manescu, presedintele ­UNNPR.

Perioada de acalmie, din cauza TVA
Chiar si asa, specialistii din piata spun insa ca este o perioada de acalmie, cauzata in special de schimbarile legislative de la inceputul acestui an, iar pe sectorul de lux se poate vorbi chiar despre un blocaj. "Blocajul imobiliar a existat si inca mai exista, dar doar la nivelul palierului de lux", a declarat, pentru "Adevarul", Doinel Locic, presedintele companiei Locic Imobiliare. Potrivit acestuia, ianuarie si februarie reprezinta in general cea mai buna perioada a anului din punct de vedere imobiliar.

"Urmeaza perioada de vara, in special iulie-august, cand sunt luni moarte, iar din octombrie si pana in decembrie urmeaza din nou o perioada cu un nivel ridicat al vanzarilor", a explicat Locic.

Analistul imobiliar Gabriel Zamfir spune ca piata imobiliara nu se afla intr-un blocaj, ci se poate vorbi doar de o perioada de acalmie. "Potentialii cumparatori au fost influentati de mai multi factori, care i-au determinat sa amane realizarea unei tranzactii. Multi s-au abtinut sa mai incheie contracte pana la clarificarea subiectului TVA", a precizat acesta.

Locuintele vechi, mai ieftine cu 15%
Potrivit agentiilor imobiliare, pretul apartamentelor vechi a scazut de la inceputul acestui an in medie cu 10%-15%. "Un exemplu concret este acela al unui apartament cu doua camere din Berceni. Daca in decembrie se tranzactiona cu 90.000 de euro-100.000 de euro, acum se vinde cu 78.000 de euro-80.000 de euro", a declarat Locic Doinel, explicand astfel ca scaderea preturilor a dus la cresterea numarului de tranzactii, deci la deblocarea pietei pe acest segment.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.