Mai mult de jumatate din locuintele livrate anul trecut in Bucuresti, totalizand peste 1.500 de unitati, sunt goale. Cererea de pe piata continua sa fie foarte mare, insa multe dintre aceste apartamente au fost cumparate de investitori speculativi care le-au scos apoi din nou la vanzare sau inchiriere.

"Pe piata imobiliara din Bucuresti se manifesta un fenomen interesant - noile blocuri rezidentiale raman pe jumatate goale, in ciuda faptului ca exista o nevoie enorma de locuinte", se arata intr-un raport al companiei poloneze de consultanta imobiliara REAS, citat de Romania Libera.

Cei care isi doresc o locuinta noua intr-un complex rezidential modern din Capitala si nu au toata suma in momentul in care proiectul este scos la vanzare s-ar putea sa ramana fara casa. Le-o iau inainte speculatorii imobiliari romani si straini, care cumpara masiv locuinte inca de pe plansa, beneficiind, in acelasi timp, si de preturile promotionale si de discounturile semnificative. La finalizare, ei scot apartamentele la vanzare, cerand insa sume mult mai mari decat cele investite sau le inchiriaza, practicand tarife piperate, relateaza Gardianul.

„Pretul unui apartament in faza de proiect este mult mai mic decat in momentul finalizarii, in special daca vorbim de pretul de lansare. La finalizare preturile cresc simtitor, iar apartamentele trebuie platite aproape integral. Ca exemplu, la lansare un metru patrat construit poate costa 1.200 de euro+TVA, in timp ce in faza finala pretul poate ajunge la 1.800 -2.000 de euro+TVA pe metru patrat”, a declarat pentru Gandul, Anda Marian, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

O opinie mai nuantata este exprimata de Romeo Florea, director de marketing al companiei Media City. El descrie inconvenientele traiului intr-un imobil in care o mare parte din apartamente au fost achizitionate de investitori.

"Blocul se poate transforma intr-un santier perpetuu. Investitorii nu pun accent pe finisaje atunci cand achizitioneaza", citeaza Adevarul. Astfel, noile proprietati se umplu de harmalaia generata de reamenajarile care se tin lant.

In anul 2007, dintr-un numar total de 3.500 de apartamente anuntate au fost livrate circa 2.000 in cadrul unor proiecte rezidentiale de dimensiuni mari si medii din interiorul si din imprejurimile Bucurestiului, arata un studiu al REAS. Potrivit informatiilor primite de la dezvoltatorii imobiliari, in anul 2008 se asteapta sa fie livrate aproximativ 5.000-6.000 de locuinte, informeaza Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.