In urmatorii patru ani se estimeaza ca decalajul de aproximativ 1,3 milioane de metri patrati pe care il sufera in momentul de fata piata spatiilor de birouri se va micsora considerabil, se arata intr-un studiu realizat de Coldwell Banker Commercial Affiliates of Romania.

Cererea a ajuns la 2,5 milioane metri patrati

In prezent, cererea de spatii de birouri din Bucuresti este estimata la circa 2,5 milioane de metri patrati, iar din pacate doar jumatate din aceasta cerere poate fi satisfacuta. Urmand tendintele din ultimii trei ani, piata spatiilor de birouri din Bucuresti s-a dezvoltat puternic, apropiindu-se de maturitate. Stocul de spatii de birouri a ajuns la 1,2 milioane mp, alti 500.000 mp urmand sa fie dati in folosinta pana la sfarsitul anului. Chiar daca pe piata s-au livrat sau urmeaza sa se livreze multe proiecte importante de birouri, decalajul dintre cerere si oferta ramane inca mare.

Piata spatiilor de birouri din centrul Bucurestiului beneficiaza de o rata de neocupare foarte mica, de circa 4% la inceputul anului 2008, datorita cererii foarte mari si ofertei relativ reduse. Exista si cladiri unde rata de ocupare este de aproape 100%.

Zonele preferate de companii cand se pune problema mutarii in alt sediu sunt cele de nord si centrale ale Capitalei. In ciuda atractivitatii sale, zona centrala se confrunta cu o lipsa de terenuri mari potrivite pentru proiectele de birouri de Clasa A de mari dimensiuni. Ca urmare a cresterii puternice a acestui domeniu, aceste firmele au nevoie de mai mult spatiu, atat pentru sedii, cat si pentru call center-uri. Exista cerere si din partea institutiilor financiar-bancare, companiilor din domeniul produselor de larg consum, farmaceutic si energetic, precum si din partea firmelor care ofera servicii cum ar fi cele de avocatura, de publicitate.

Cat priveste oferta de spatii de birouri din zona centrala, aceasta se ridica la circa 25% din stocul de spatii de birouri existent in Bucuresti. Principalele cladiri noi de birouri date in folosinta in centrul Bucurestiului in 2007 sunt in numar de trei si acestea sunt: Avalansei Office Bldg., aflata pe Splaiul Unirii si cu o suprafata de 3.500 mp, Dacia Office Bldg., situata pe Dacia cu o suprafata de 9.600 mp, si Matei Basarab Office Bldg., pozitionata pe Unirii, aceasta detinand o suprafata de 3.200 mp.

Va fi o crestere a preturilor atat la vanzare, cat si la inchiriere

Pretul mediu de vanzare pentru spatiile de birouri de Clasa A din centrul Bucurestiului se situeaza in jurul valorii de 2.500 de euro/mp plus TVA. Exista si cladiri de birouri cu o locatie ultracentrala pentru care pretul de vanzare ajunge chiar la 3.200 de euro/mp plus TVA. Ca rezultat al ofertei prea scazute in comparatie cu cererea existenta, se manifesta o tendinta stabila de crestere a preturilor, atat la vanzare, cat si la inchiriere. La inceputul contractului de inchiriere se plateste, de regula, un avans reprezentand chiria pe trei sau sase luni, ca garantie. Contractele se incheie cel mai adesea pe o durata de 3-5 ani, cele pe 7-10 ani fiind rar intalnite. Chiria se plateste in euro, lunar sau trimestrial. Chiriasul trebuie, de asemenea, sa suporte cheltuielile de intretinere, care variaza de la 2,5 la 4 euro/mp plus TVA pe luna. Preturile locurilor de parcare aferente cladirilor de birouri din centrul Capitalei sunt de 60-80 euro/mp plus TVA pentru cele exterioare si de 100-150 euro/mp plus TVA pentru cele interioare.

In centru, numarul proiectelor in constructie este redus

Centrul Bucurestiului este format din zone binecunoscute cum ar fi Piata Victoriei, Universitatii, Romana si Unirii, precum si din cateva cartiere importante ca Tineretului, Vitan, Mosilor, Iancului, Stefan cel Mare, Cotroceni, Domenii - 1 Mai si o parte din cartierele Dorobanti si Floreasca. Zona este dens populata (circa 550.000 de locuitori conform estimarilor Coldwell Banker, cifra care include si o cota de 35% de locuitori neinregistrati oficial). Populatia din centrul orasului face parte din categoria celei cu venituri medii si mari, acestea fiind cu 25% peste media din Bucuresti.

Zona centrala, incluzand Calea Victoriei, Pta. Romana, Bd. Magheru, Dacia si Polona, prezinta un amestec de cladiri comuniste si case cu diferite stiluri arhitecturale, cladiri elegante si aristocratice, cum ar fi vilele ambasadelor, precum si case vechi in diverse stadii de degradare. Celelalte zone rezidentiale centrale constau in principal din blocuri cu patru pana la zece etaje, multe dintre ele construite inainte de anii nouazeci, parcurile si spatiile verzi avand o pondere destul de redusa.

Din cauza lipsei terenurilor cu suprafete mari din zonele centrale si a preturilor foarte ridicate (2.000 - 4.000 de euro/mp), numarul proiectelor de spatii de birouri si rezidentiale in constructie este redus. Majoritatea proiectelor mai mari se concentreaza in zonele Unirii-Vitan si Stefan cel Mare.

Principalele cladiri de birouri din centrul Bucurestiului

America House, amplasat in Piata Victoriei, are o suprafata de 50.000 mp - aceasta reprezinta un imobil dezvoltat de grupul israelian GTC.

Construit intr-una dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei, in apropiere de Piata Universitatii, Millennium BC este o cladire ce are o suprafata de 25.600 mp si a fost data in folosinta in anul 2006.
Situata in zona centrala a orasului, pe Calea Victoriei, Bucharest Financial Plaza este una dintre primele cladiri de birouri construite in Capitala. Desi locurile de parcare reprezinta o problema in zona centrala a orasului si nici BFP nu dispune de un numar suficient, cladirea ramane totusi unul dintre proiectele de varf.

Opera Center, cladire de 15.000 mp, a fost data in folosinta in anul 2004 si cumparata ulterior de catre fondul de investitii austriac CA Immo. Cladirea este situata in zona Eroilor, foarte aproape de centrul orasului.

O alta cladire de birouri situata in Piata Victoriei este Europe House, cu o suprafata de 14.300 mp, ce a fost construita in 2003.Felix Plaza este un proiect ce va fi situat in Piata Victoriei, va avea 30.000 mp de spatii de birouri dispuse pe o structura 5S+P+17E+etaj tehnic, iar termenul de livrare este 2010.

Bucharest Tower Center va fi o cladire ce va oferi 23 de etaje de otel si sticla. Imobilul va oferi 29.500 mp de spatii de birouri de Clasa A, 1.700 mp de spatii comerciale si 160 de locuri de parcare subterane. Proiectul va fi gata anul acesta si va fi situat pe Ion Mihalache-Victoriei.

Un alt proiect ce va fi gata anul acesta este Metropolis Center,amplast in Piata Victoriei cu o suprafata de 12.500 mp. Acest proiect este un complex mixt, cuprinzand o cladire de birouri de Clasa A, un ansamblu rezidential, un aparthotel si spatii comerciale. Cladirea de birouri va fi dispusa pe S+P+7 etaje.
Platinum Center va avea 10.200 mp si va fi terminata anul acesta. Aceasta cladire moderna de birouri beneficiaza de avantajul amplasamentului bun in centrul Bucurestiului chiar in spatele unora dintre cele mai importante obiective ale orasului, precum Piata Unirii.

Cu o structura 4S+P+12E, imobilul ofera 10.200 mp de spatii de birouri, precum si o parcare subterana pe patru nivele. Bluehouse este situata in centrul orasului si ofera acces usor cu mijloacele de transport in comun, statiile de metrou „Victoriei" si „Romana" fiind situate la doar cinci minute departare. Cu o structura de S+P+Mz+9E, imobilul ofera 7.900 mp de spatii de birouri, cu finisaje si facilitati de calitate superioara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.