Institutul detine un teren de aproximativ 7.000 mp in fosta curte a ICPE
La fel ca in cazul Institutului de Cercetare si Proiectari Electrotehnice Bucuresti, Executivul a adoptat recent o hotarare prin care scoate Institutul de cercetare-dezvoltare in stiinte fizice si naturale Eurotest din categoria societatilor de interes strategic, in vederea privatizarii. Surse din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie care detine peste 70% din capitalul social al Eurotest, ne-au informat ieri ca institutul nu figureaza pe lista societatilor care se vor privatiza anul acesta, anuntul urmand sa fie facut cel mai probabil in 2009. "Propunerea de scoatere a institutului din categoria societatilor de interes strategic nu apartine AVAS", ne-au precizat aceleasi surse.

Contactat telefonic, directorul general al Eurotest, Valentin Sava, ne-a declarat ca "in principiu" vede cu ochi buni privatizarea. "Sper sa avem destul timp sa obtinem un profit cat mai mare din activitatea de cercetare-dezvoltare, iar ponderea din chiriii sa ajunga sub 20% din venituri", ne-a mai spus el, precizand ca, in momentul preluarii conducerii societatii, aceasta obtinea 80-90% din venituri din alte activitati decat din cercetare si dezvoltarea" 10-20% din veniturile institutului proveneau, la jumatatea anului trecut, din ramasite ale unor contracte, majoritatea sumelor fiind obtinute din inchirierea spatiilor. Eurotest are un teren de aproape 7.000 mp in fosta curte a ICPE, institut din care s-a desprins in 1992", a afirmat Sava.
Intrebat daca va participa la licitatia pentru privatizare si daca exista o asociatie a salariatilor, Valentin Sava a raspuns: "Nu stiu daca vom participa la licitatie pentru ca este vorba despre bani multi si nici nu avem o asociatie a salariatilor".

Si-a platit datoriile si are deja profit

Institutul de cercetare-dezvoltare in stiinte naturale Eurotest se ocupa cu verificarea si testarea echipamentelor electrice in caz de seism, vibratii si socuri si are, ca obiect secundar de activitate, inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.
Statutul de institutie de interes strategic a fost adoptat in 2004, in acelasi an in care si ICPE a fost catalogata de interes strategic.

Infiintata la 10 august 2002 prin separarea ICPE in mai multe societati, Eurotest a reusit cu doar cativa angajati sa scape de datorii si sa mearga pe profit. In 2004, potrivit raportului postat pe site-ul AVAS avea 0 angajati, 0 cifra de afaceri si datorii de 1.225.687 lei. Un an mai tarziu, Eurotest folosea 17 angajati, avea 583.718 lei cifra de afaceri si doar 76.620 lei datorii. In urma cu doi ani, mergea deja pe profit, desi numarul de angajati ajunsese la 13.

Lucrurile par sa se fi inrautatit insa pe timpul fostului director, Ovidiu Dumitrescu, odata ce o treime dintre salariati si-au dat demisia. Institutul este detinut in proportie de 70,0001% de AVAS, restul apartinand SIF Muntenia.

Eurotest a fost transferat in 2006 in portofoliul AVAS pentru a fi privatizat, alaturi de alte companii preluate de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. In acelasi an, Autoritatea a anuntat ca institutele de cercetare, care dispun fiecare de spatii in suprafata desfasurata de pana la 22.278 metri patrati si terenuri de pana la 39.400 metri patrati, vor fi privatizate pe baza unor proceduri simplificate. Analisti imobiliari au evaluat atunci pretul terenurilor ocupate de institutele de cercetare AVAS la o suma cuprinsa intre 300 si 800 euro/metru patrat si au aratat ca activele sunt extrem de atractive pentru firmele care intentioneaza sa dezvolte pe aceste amplasamente cladiri de birouri sau resedinte de lux.

ICPE, cumparata cu 6,8 mil. lei de asociatia salariatilor

Fosta societate de interes strategic, ICPE Bucuresti detine 4.371,18 mp in apropierea targului de masini Autovit, avand pentru o parte din suprafata titluri de proprietate, cealalta fiind data in administratie printr-o Hotarare de Guvern din 2004.

Infiintata prin HG nr. 289/1992, prin reorganizarea Institutului de Cercetari si Proiectari Electrotehnice Bucuresti, societatea a fost declarata de interes strategic in anul 2002, avand in vedere faptul ca urma sa functioneze ca organism de certificare produse si sa participe ca institut de strategii alaturi de Ministerul Economiei si Finantelor la elaborarea si derularea unor strategii de interes economic national. La data de 4 iulie 2007, o alta Hotarare de Guvern stipula ca "societatea nu va mai fi societate comerciala de interes strategic", pentru a facilita privatizarea "care se va realiza conform unei metode specifice aprobate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, potrivit prevederilor legale in domeniu".

Contractul de privatizare pentru pachetul de 419.107 actiuni reprezentand 62,1283% din capitalul social al ICPE Bucuresti a fost semnat de AVAS cu Asociatia Salariatilor ICPE Bucuresti la data de 19 decembrie 2007, pretul obtinut fiind 6.789.533.4 lei. Conform AVAS, "cumparatorul si-a asumat un program de investitii tehnologice in cuantum de 3.419.500 lei si o infuzie de capital de lucru de 705.000 USD". Asociatia Salariatilor ICPE Bucuresti a fost singurul ofertant admis la negocieri in urma analizei si verificarii documentelor de precalificare. Ofertantii respinsi au fost ICPE Electrocond Technologies SA si SC IPRONEF SA Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.