Legislatia in domeniul urbanismului ar putea fi modificata pana in luna iunie a acestui an, astfel incat sa fie reduse posibilitatile de derogare de la prevederile legale privind planurile urbanistice, a declarat, ieri, in cadrul unui seminar, directorul general al Directiei Generale de Dezvoltare Teritoriala a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), Gheorghe Patrascu
"Legislatia in domeniul urbanismului din Romania este una de tip derogatoriu, asa cum numai in Italia exista. In Franta si in alte state, Planurile Urbanistice Zonale sau Generale valabile pe 10 ani se respecta in acest timp. In Romania, nu putem sa eliminam in totalitate posibilitatile de derogare pentru ca ar fi un dezastru, dar intentionam sa le limitam", a completat Patrascu.

In opinia acestuia, marirea capacitatii de constructie a terenurilor de doua, trei, patru ori si uneori la niveluri absurde a creat situatii dezastruoase in tara, aceasta fiind principala problema ce trebuie reglementata."Foarte multa lume nu constientizeaza efectele acestei supracapacitari. Efectele se vor manifesta atat asupra dezvoltatorilor, cat si la nivelul consumatorilor finali", a precizat directorul MDLPL.

Una din problemele grave, transferul terenurilor din extravilan in intravilan

Totodata, Gheorghe Patrascu a tinut sa aduca in vizor si o alta problema existenta in legislatia de profil, si anume transferul terenurilor din extravilan in intravilan."Acest transfer a fost un business foarte profitabil pentru investitori, pentru ca au facut acest lucru fara niciun ban. Daca transformi un teren neconstruibil intr-unul construibil, capeti un drept, care trebuie platit. Multe primarii din Europa au venituri foarte mari din dreptul de a construi", a precizat reprezentantul MDLPL.

Patrascu si-a intarit punctul de vedere sustinand ca "in Romania, la nivel central, aproximativ 45 de oameni fac ceea ce in Franta fac 1.500 de persoane", ceea ce, in opinia acestuia, releva dezechilibrul existent intre legislatie, capacitatea autoritatilor si dezvoltarea imobiliara.Reprezentantul MDLPL a mai spus ca ministerul a realizat un audit al legislatiei privind urbanismul cu experti francezi, problemele enumerate fiind evidentiate de aceasta analiza.

In ultimii ani, investitorii au optat pentru terenuri agricole

Tarifele tot mai mari la terenurile intravilane i-au determinat pe intreprinzatori, fie ca este vorba de simple persoane fizice, fie despre companii imobiliare, sa se reorienteze spre terenurile din preajma oraselor care au un pret accesibil. In ceea ce priveste aceasta optiune, investitorii au ales, in marea lor majoritate, terenuri agricole.De exemplu, in Fundulea, pretul de vanzare pentru un teren intravilan agricol este de 10 - 15 euro/mp, iar pentru o suprafata intravilana neagricola ajunge pana la 50 euro/mp", a declarat, nu de mult, Dorian Petrescu, reprezentant al Departamentului terenuri din cadrul companiei EuroMetropola.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca persoana care doreste sa intre in posesia unui teren extravilan este sa mearga la primaria localitatii si sa se intereseze daca suprafata poate fi trecuta in intravilan prin modificarea PUG, sau daca este necesar sa se recurga la intocmirea unui PUZ. Pentru a scoate terenul din circuitul lui agricol, persoana interesata trebuie sa obtina un set de acte si avize, proces ce poate dura destul de mult, insa acest lucru este posibil, fapt demonstrat de multitudinea de astfel de cereri inregistrate si aprobate in ultimii ani.

Planurile Urbanistice Generale cuprind reglementari si regulamentul local de urbanism pentru intreg teritoriul administrativ al unitatii de baza. In acelasi timp, PUG stabileste norme pe baza carora se elaboreaza mai apoi in detaliu planurile urbanistice zonale si apoi planurile urbanistice de detaliu. Cat despre planurile urbanistice zonale (PUZ), un alt subiect punctat in cadrul dezbaterii, acestea fac obiectul proiectelor care au un caracter de reglementare specifica si detaliata.Prin intermediul PUZ-urilor se stabilesc obiectivele, actiunile, prioritatile, reglementarile de urbanism, ce sunt necesare a fi aplicate in utilizarea terenurilor si conformarea constructiilor dintr-o zona anume.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.