Investitorii imobiliari din multe regiuni ale Europei de est nu pot spera ca fondurile proprii sa creasca continuu, fiind fortati sa isi ajusteze strategia si sa se extinda catre alte sectoare, precum pietele bursiere si managementul de active, scrie Financial Times
Statele considerate odata noua frontiera sunt deja "piete vechi", unele state din Europa de est devenind la fel de normale pentru investitorii internationali ca si statele occidentale. Chiar daca acest lucru sugereaza ca majoritatea riscurilor investitionale initiale s-au estompat, goana dupa marje de castig mai mari a devenit mai dificila, investitorii fiind nevoiti sa munceasca mai mult pentru a obtine profit, scrie Financial Times.

"In general, statele din Europa centrala aduc o marja de profit identica cu statele occidentale, ceea ce inseamna, daca se iau in calcul imprumuturile, ca exista multe riscuri si putine oportunitati de a obtine castiguri facile", a declarat Robert Gilchrist, directorul executiv al Rockspring Property Investment Managers, companie ce a investit in state precum Polonia, Cehia si Romania incepand cu anul 1998.

Pe atunci castigurile erau mai usor de obtinut din investitiile imobiliare, mentioneaza Business Standard. "Acum chiriile incep sa scada din cauza majorarii ofertei iar marjele de profit nu mai reflecta valoarea reala a investitiei".

Rob Randall, reprezentant al fondului imobiliar Matrix, a declarat ca nu mai exista un nivel convenabil de profit care sa justifice riscurile activitatii din Europa Centrala si de Est.

"De ce ne-am mai chinui?", se intreaba acesta. "Nu am nicio indoiala ca dezvoltatorii vor obtine profituri foarte mari pe aceste piete in anii ce vor urma, insa, momentan, investitorii pasivi sustin toate riscurile fara a obtine castiguri". Pentru companii precum Rockspring si Matrix, regiunea nu mai este atat de atractiva, insa altii nu impartasesc viziunea acestora, fiind de parere ca zona mai poate genera profituri. Marc Mogull, fost sef al companiei imobiliare Doughty Hanson si fondatorul Benson Elliot Capital Management, este de parere ca investitorii trebuie sa fie prezenti pe piete unde poate fi obtinut un nivel de crestere peste medie.

Insa, potrivit Wall-Street aceste admite ca majoritatea strategiilor investitionale au suferit modificari fundamentale, legate de transformarile din regiune, unde piata a trecut de la una sustinuta de efervescenta investitionala la una specializata pe cautarea de noi modalitati de a obtine profit.

"A trecut timpul in care ne bateam pentru a pune mana pe active, din cauza ca acestea devin din ce in ce mai scumpe", afirma Mogull. "Acum trebuie sa cautam sa obtinem oportunitati de profit mai mari decat cele din alte regiuni. Aceasta zona s-a dezvoltat poate putin cam repede, insa fundamentele economice sunt in continuare bune", a adaugat acesta, citat de FT.

Cheia este asigurarea cererii de chirii pentru locuintele construite, afirma Mogull, lucru ce inseama ca dezvoltatorii vor fi nevoiti sa construiasca locuinte cu o calitate din ce in ce mai buna.
Chiar si asa, marjele de profit pentru investitori nu mai sunt la fel de mari ca cele ce pot fi obtinute pe pietele in curs de dezvoltare. Multi investitori prefera sa isi modifice modelul de afaceri, trecand de la postura de simpli investitori la cea de dezvoltatori, cum este cazul companiei GE Real Estate.Karim Habra, directorul administrativ al GE Real Estate pentru Europa de est, afirma ca grupul pe care il conduce a trecut gradual de la "un model de afaceri specializat pe achizitia de active cu randament mare la un model bazat pe construirea de proprietati cu randament ridicat" in ultimii doi ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.