Dezvoltatorii de locuinte au vandut in acest an in medie 2-5 unitati pe luna, astfel ca 10.000 de apartamente noi sunt disponibile la vanzare in Bucuresti.

"Numarul mediu de locuite vandute pe luna este de 2-5 unitati, in functie de tipul proiectului si de locatia acestuia. Proiectele standard, in zonele periferice, inregistreaza vanzari constante in fiecare luna, in timp ce ansamblurile mai scumpe in zone centrale au luni in care nu vand nimic. Comportamentul cumparatorilor s-a schimbat, acestia devenind mai sofisticati", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank, obtinut de MEDIAFAX.

Stocul de locuinte noi a ajuns la 24.250 de unitati, cu 850 de apartamente lansate in prima parte a anului, in sapte proiecte. Cele mai multe livrari au avut loc in proiectele deja existente, dezvoltate in etape, precum Cosmopolis, FeliCity, Militari Residence si NewTown Residence.

"25% din stocul de locuinte este nevandut, daca luam in calcul doar apartamentele vandute direct de dezvoltatori. Pentru a estima insa numarul total de apartamente disponibile la vanzare trebuie sa luna in calcul atat piata second-hand (apartamentele noi cumparate pentru a fi revandute la preturi mai mari, n.r.), cat si proiectele mai mici. In consecinta, oferta totala la vanzare pe piata este estimata la 8.000-10.000 de unitati noi", se mentioneaza in raport.

In aceste conditii, dezvoltatorii au inceput sa adopte strategii "creative de marketing si sa introduca diverse optiuni pentru cumparatori, precum schemele "inchiriezi si apoi cumperi" sau "te muti acum si platesti peste un an".

Preturile terenurilor au stagnat in ultimii doi ani, insa principalul factor care limiteaza activitatea de tranzactionare pe acest segment nu este pretul, ci instabilitatea politica si economica si evolutia cursului de schimb.

"Principalul factor care limiteaza activitatea de tranzactionare nu-l reprezinta pretul, ci precautia potentialilor cumparatori. O serie de tranzactii au fost amanate din cauza ingrijorarilor legate de instabilitatea politica si economica, evolutia slaba a leului fata de euro, dar si din cazua limitarilor legate de PUZ.", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.

Citeste si:
Primul apartament și bugetul: ce trebuie să iei în considerare
Primul apartament și bugetul:...

Retailerii au fost cei mai activi cumparatori de terenuri si in acest an, alaturi de dezvoltatorii de birouri si de companiile din sectorul serviciilor de sanatate.

In acelasi timp, cererea din partea investitorilor speculativi a continuat sa scada, ceea ce arata ca piata s-a maturizat.

"Cererea este indreptata spre loturi mici amplasate foarte bine. De aceea, terenurile de 500-600 de metri patrati in zone foarte bune din Bucuresti au atras investitorii, fiind vandute primele in acest an. Aceste terenuri au autorizatii de constructii, iar preturile de tranzactionare au fost de 1.500-2.000 de euro/mp", se mentioneaza in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.