Dupa mai multe amanari pentru inceperea procesului de emitere a politelor, si la opt ani de la prima initiativa legislativa care prevedea asigurarea obligatorie a tuturor proprietatilor cu destinatie locativa din Romania, asiguratorii membri PAID si-au inceput activitatea.

Cu toate acestea, legea 260/2008 care reglementeaza asigurarea obligatorie a locuintelor asteapta sprijinul Parlamentului Romaniei pentru aprobarea modificarilor necesare esentiale activitatii Pool-ului, relateaza Wall-Street.

„In acest moment, in Parlamentul Romaniei exista un pachet de modificari la legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (cele 3 riscuri acoperite de politele PAD n.red.), a carui aprobare speram sa se produca imediat dupa vacanta parlamentara”
, a declarat presedintele PAID, Marius Bulugea (foto).

Contextul in care asigurarile pentru locuinte devin obligatorii: semnarea recenta a contractului de reasigurare de catre Pool de Asigurare Importiva Dezastrelor Naturale (PAID) si a inundatiilor care au produs daune majore romanilor.

In ceea ce priveste contractul de reasigurare, legea prevedea ca acesta va fi platit printr-un imprumut pe care PAID urma sa il primeasca de la Ministerul de Finante, dar membrii Poolu-lui au decis sa nu apeleze la ajutorul statului.

  • Ce se intampla cu cei care nu-si permit nici macar polita obligatorie

Legea prevede ca pentru persoanele asistate social, costurile cu prima de asigurare obligatorie a locuintei sa fie suportate de catre stat prin primariile care au acele locuinte defavorizate social in subordine.

„Este o problema dificila a bugetelor locale si este greu de spus daca vor fi fonduri pentru cei asistati social. Totusi, avand in vedere ca vorbim de o suma foarte mica pe care proprietarul nu poate sa o plateasca neavand venituri, primele vor trebui platite de catre Primarie. Primaria face o lista, o transmite la PAID, care emite politele si astepta sa fie platite primele de Primarie, urmand ca Pool-ul sa transmita politele catre aceasta care le va distribui asistatilor sociali. Este foarte greu sa va spunem daca exista bani in aceste bugete locale pentru aceste polite pentru ca vorbim despre primarii pe care nu le putem chestiona in calitate de asiguratori”
, a declarat presedintele PAID.
Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...

Cititi mai multe detalii pe acest subiect pe Wall-Street


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.