Membrii Guvernului au decis astazi amanarea proiectul de ordonanta de urgenta privind introducerea certificatelor energetice in tranzactiile imobiliare, care urma sa intre in vigoare din data de 15 iunie.

Guvernul a amanat aprobarea Ordonantei de Urgenta privind obligativitatea certificatelor energetice in trazactiile de vanzare-cumparare, precum si in cele de inchirere. Noul termen nu a fost stabilit inca, potrivit comunicatului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), citat de Wall-Street.ro.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie (consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat) si prin eficienta energetica a apartamentului (incadrarea imobilului intr-o clasa energetica in functie de consumul total anual specific de energie).

„Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire, stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, este de sub 100 kWh/mp/an”, se mai arata in comunicatul citat.

Avand in vedere faptul ca respectivul certificat mai contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei (din punct de vedere al consumurilor energetice) si faptul ca marti, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat sistarea subventionarii pentru apa calda si caldura, ne face sa ne gandim daca "alesii nostri" chiar comunica intre ei astfel incat sa gaseasca cea mai buna solutie de iesire din criza. Prin renuntarea la subventia pentru apa calda si caldura, bucurestenii vor plati o gigacalorie cu 250% mai scumpa.

Factura la intretinere, dubla in 2010!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.