Ianuarie 2010 ar fi putut fi la acelasi nivel ca ianuarie 2006 din perspectiva preturilor apartamentelor vechi, singurul lucru care a impiedicat caderea libera a preturilor cerute pana la nivelul de acum 4 ani fiind initierea programului Prima Casa, se arata in ultima analiza de piata realizata de Colliers International.

Incepand cu martie 2008, moment in care s-a atins punctul de varf al preturilor apartamentelor vechi, pe piata imobiliara a Capitalei s-a observat un parcurs accelerat descendent al BREI-Vechi (n.r. indicele pretului apartamentelor vechi). Aceasta cadere s-a stopat in momentul in care "Prima Casa" a inceput sa se apropie de lansare.

"Practic, in acest moment, proprietarii de apartamente - multi dintre ei asteptand cumparatorii de cateva luni bune - s-au oprit din cursa atragerii putinilor clienti din piata, aceea de scadere a pretului. Toti asteptau momentul in care "Prima Casa" devenea realitate", a declarat Calin Bucur, Project Manager in cadrul Colliers International.

Incepand cu iunie-iulie, preturile au inceput sa creasca, pentru prima data dupa trimestrul 1 din 2008. Cresterea se datoreaza exclusiv programului de finantare initiat de guvern, care a avut drept consecinta (din cauza plafonului maxim acordat) cresterea preturilor apartamentelor de 2 camere si a garsonierelor. Cresterea s-a extins apoi si catre apartamentele de 3 camere care nu se puteau mentine la valori similare celor de 2 camere, potrivit analizei realizate de Colliers International.

"Spre exemplu, daca in Militari un apartament de 2 camere a crescut de la o valoare de 55-57.000 euro pana la 63-65.000 euro, apartamentele de 3 camere din aceeasi zona nu puteau sa ramana la valori de 65-70.000 euro", a exemplificat Bucur evolutia preturilor apartamentelor.

In ceea ce priveste apartamentele noi, indicele aferent acestora, BREI-Nou, nu a cunoscut anul trecut nicio revenire. Desi nu a avut o scadere la fel de importanta ca BREI-Vechi, indicele apartamentelor noi a scazut si el, insa in trepte, stationand cateva luni dupa fiecare depreciere.

In prezent, indicele apartamentelor vechi este cu 19,65% mai mica ca valoare din ianuarie 2009, in timp cel al apartamentelor noi a cunoscut o depreciere de 12,82% fata de anul trecut.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara in 61 de tari si ofera expertiza multi-disciplinara in administrarea proprietatilor de orice tip, implicare pe piata locala, relationare nationala, regionala si globala cu clientii si o puternica prezenta globala. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.