Criza si-a facut simtita prezenta si in piata imobiliara din Romania, ceea ce a dus la scaderea veniturilor consumatorilor si implicit la scaderea vanzarilor de apartamente din ansamblurile rezidentiale. Astfel, o parte din dezvoltatorii prezenti pe piata romaneasca au decis sa se relocheze in alte tari. La intrebarea ce se va intampla cu piata imobiliara din tara noastra, raspunde Asher Lax, director de marketing si vanzari din cadrul Adama Holding.

Scaderea drastica a ritmului vanzarilor la apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi a determinat multi dezvoltatori imobiliari sa-si amane sau chiar sa-si anuleze proiectele incepute. Recent, fonduri de investitii precum NBGI Private Equity sau Azora Europe au anuntat ca se reorienteaza spre piete precum Polonia si Cehia, amanand pentru cel putin un an dezvoltarea oricaror proiecte in Romania.

  • De ce au renuntat dezvoltatorii ?
Pentru cei nefamiliarizati, piata din Romania pare una instabila; situatia politica incoerenta ii sperie si prefera sa investeasca in tari mai transaprente din acest punct de vedere. Altii au vrut profituri rapide si mari dar nu au avut niciodata in plan sa ramana aici.

"Aceasta este atat o situatie absolut normala, cat si un semn bun pentru maturizarea pietei. Astfel s-a produs un triaj benefic, doar dezvoltatorii imobiliari cu adevarat seriosi si puternici vor ramane pe piata romaneasca. Doar asa, segmentul imobiliar va capata credibilitate in fata utilizatorului final", considera directorul de maketing si vanzari al Adama.

  • Care sunt perspectivele pietei imobiliare romanesti ?
Nevoia de locuinte este in continuare imensa, iar dezvoltatorii care au decis sa ramana o fac pentru ca au invatat cum gandesc romanii si astfel, planurile lor sunt in general de durata medie sau lunga.

"Ne asteptam sa plece multi investitori, se vor mai prabusi proiecte, dar situatia se va redresa. Romania este o piata puternica si stabila; nevoia de locuinte este mare, dezvoltatorii care inteleg nevoile de finantare si de confort ale romanilor vor reusi. Ciclicitatea pieteti imobiliare nu este nimic nemaintalnit pe alte piete cu traditie", a explicat Lax.

  • Cine ramane in final ?
"Dupa tot acest tumult al pietei imobiliare, vor ramane doar dezvoltatorii seriosi, experimentati, care stiu cum sa gestioneze situatiile de criza", a declarat Asher Lax.

Chiar si intr-un mediu inca tulbure, Adama continua sa investeasca in Romania. In momentul de fata, grupul are in plan terminarea a 9 ansambluri rezidentiale situate atat in Bucuresti, cat si in orase precum Bacau, Iasi, Ploiesti sau Brasov. Acestea, reunite sub brandul Evocasa, vor cuprinde mii de locuinte complet adaptate cerintelor pietei romanesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.